ADAPTOGENI U BORBI PROTIV STRESA


Adaptogeni su supstance dobijene iz prirode, pomoću kojih pomažemo organizmu da nadoknadi sve ono što mu nedostaje i da popravi stanje u kom se nalazi.

Najpoznatiji ruski adaptogeni jesu mumio i cigapam, koji su prebogati mineralima. 
 Ako se pitamo šta je to adaptacija, odgovor je jednostava, adaptacija je mogućnost organizma da se privikne na različite spoljne uticaje životne sredine.

Ako koristimo neke od adaptogena mi u stvari dodajemo supstance koje pomažu našem organizmu da nadoknadi manjak u koji je zapao i kao posledica tog manjka dolazi do simptoma neke bolesti.

Primera radi ako neko ima visok nivo šećera u krvi, ako uzme adaptogen može dovesti do toga danivo šećera opadne, a onom ko ima nizak nivo šećera dovede do podizanja nivoa i stavlja organizam u balans.

Ako se pitamo kome su adaptogeni potrebni, jednoglasno jeste za sve one koji su izloženi stresu.

Mi smo svakodnevno izloženi lošoj hrani, udisanju raznih toksičnih materija, galama, svakodnevni stresovi, malo sati provedenih u odmoru i snu. Sve to dovodi čoveka u određen poremećaj ravnoteže u organizmu.

Ako kojim slučajem stresno stanje traje jedan duži vremenski period, dolazi do potpuno naopakog lučenja hormona koji utiču na opšte stanje čovekovog zdravlja.

Pa počinjemo da ustajemo umorniji nego što legnemo. Postajemo depresivni, a vremenom dolazi i do konkretnih obolenja.

Iz tog razloga unos adaptogena smanjujenivo stresa i pomaže našem organizmu da se bori sa svim lošim uticajima.

Ruski adaptogeni koji imaju bogat udeo minerala u sebi jesu mumio i cigapam.

Mumio je smola s Altaja, koja pomaže kod preloma i iščašenja, kao i kod regeneracije tkiva. U sebi sadrži više od 50 mikro i makro elemenata, aminokiselina, vitamina, baš sve ono što čoveku u današnje vreme nedostaje.

U Rusiji kažu da ova čudotvorna smola sadrži više od polovine tablice Mendeljeva, a te tvrdnje je potvrdila i nauka.
Mumio se preporučuje i kod reumatizma kao i kod problema sa osteoporozom, steriliteta, digestivni trakt, urogenitalni problemi.

Za alergijska stanja,anemije, astme, migrene, plućnih obolenja, opekotina,raznih kožnih obolenja, paradentoze itd...


https://naturalnicentar.rs/products/zlatni-mumio


A drugi moćan adaptogen jeste cigapan.

Cigapam je nastao tako što se skupljaju otpali rogovi Severnih jelena, koje oni odbacuju svake godine, ti rogovi se na specijalan način suše.

Sibirski jeleni se gaje i na farmama da se lakše dođe do rogova, danas se najviše jelena gaji na Altaju. Alkoholna esencija koja se dobije iz rogova koristi se u farmakologiji kao vrlo moćan adaptogen.

1970. godine u vreme Sovjetskog Saveza ekstrat jelenskih rogova je bio registrovan kao "Pantokrin"