Kod ljudi sa smanjenim imunitetom, usporenim radom štitne žlezde, dijabetesa, gastritisa, nedostatka vitamina nakon uzimanja steroidnih lekova, antibiotika ili oralnih kontraceptiva,kandida počinje bujati u organizmu i kandidijaza, odnosno "mleč", različitih sojeva počinje da preovladava.
Zdravlje ljudi zavisi od veoma osetljive ravnoteže mikroorganizama koji su nam ili prijateljski raspoloženi prema nama ili nam nanose štetu po naše zdravlje.
Kada bujanje gljivica, koje žive unutar nas, izmakne kontroli, nastaje ozbiljna bolest. Ali 50% ljudi u opšte ne razmišlja da njihove zdravstvene probleme uzrokuju gljivice.
A da pojasnim šta su to gljivice i kako one funkcionišu. Gljivice, poput sisara, imaju sličnu strukturu ćelija i mehanizme njihove reprodukcije i podele. One su otpornije i lakše se prilagođavaju promenama okoline od bakterija.
Razvoju gljivica pogoduje loš način ishrane, na primer hrana bogata skrobom i šećerom. Intenzivno konzumiranje šećera iz krvi, gljivice mogu prouzrokovati simptome hipoglikemije (dolazi do pada nivoa šećera, a to nas dovodi do osećaja gladi i mi počinjemo da jedemo i da se gojimo), dakle višak gljivica u organizmu će usporiti metabolički proces, doprinoseći gojaznosti.
Rastu gljivica pogoduju toksini, prevashodno hlor, fluor i živa koja se nalaze u hrani, vodi, određenim lekovima i kozmetičkim preparatima,( žive imate dosta u konzerviranoj tunjevini, fluora u pastama za zube,...)
Trenutno je poznato više od 150 vrsta kandide, u 95% slučajeva bolesti izaziva Candida albicans.
Šta nam to candida radi kada postane patogena( kada se namnoži):
- candida oštećuje zid creva,
- u krv počinju prodirati ne samo toksični proizvodi životne aktivnosti gljivica, već i pojedine komponente hrane.To izaziva niz uobičajenih simptoma psihičkih i fizičkih:
psihički: (depresija, anksioznost, smanjeno pamćenje i koncentracija, razdražljivost)
fizički: (bol u stomaku, poremećaji stolice, glavobolje i bolovi u zglobovima, sinusitis, cistitis, osjećaj "slomljenosti", osetljivost na pojedine proizvode, potreba za slatkišima i alkoholom itd.).
Candida: patogena gljivica u nama - hrana koju treba izbegavati:
Mikrobi naseljavaju čovekov organizam od trenutka kada se rodi. Dospevajući na kožu i usta novorođenčeta u vreme njegovog prolaska kroz porođajni kanal majke, one se šire po telu: gljivice počinju da žive na koži i noktima, sluzokoži usta u crevima, respiratornom traktu pa čak i u unutrašnjim organima.
Evo jednog primera: ako je majka tokom trudnoće imala problema sa gljivicama, tada se menja sastav flore s kojom njeno dete dolazi u kontakt prilikom rođenja i kandida će prouzrokovati probleme tom detetu počevši od prvih meseci njegovog života.
U koliko dođe do aktivnog razmnožavanja candide ona je potencijalno opasna za razvoj alergijskih bolesti - specifične bronhijalne astme, dermatitisa, urtikarije.
U oko 17% slučajeva kandida se nalazi kod čireva u želudcu i dvanaestopalačnom crevu, u 35% - sa ulceroznim kolitisom i Crohnove bolesti, u 50% - s fibromijalgijom, u 70% - sa autizmom. U težim oblicima gljivica može da utiče na probleme sa srcem.
Različita klinička manifestacija kandide nastaje zahvaljujući izlučivanju brojnih toksina koji uzrokuju toksikozu organizma.
Jedan od toksina, na primer, ima efekat „estrogena“, izazivajući „tople valunge“, predmenstrualnu napetost i, u nekim slučajevima, doprinoseći razvoju endometrioze.
Prisutnost pojedinih simptoma, međutim, još ne ukazuje na prisutnost bolesti "kandidijaze", a potrebni su određeni laboratorijski testovi (krv, urin, testovi kože) da bi se potvrdila i procenila težina lezije.
Postoji kandidijaza površinskih i unutrašnjih organa. Površinski se često razvija kod gojaznih osoba i kod pacijenata s dijabetesom. Svrab ili erozija pojave se na koži ili u njenim naborima (uglovi usta, prepone, gnojni apsces u međusedalnom delu, nokti, ispod mlečnih žlezda).
Deca se mogu zaraziti preko odraslih osoba koje imaju kandidu, preko igračaka, tokom dojenja, itd...
Nastajući kao unutrašnje stanje, kandidijaza se može preneti i seksualnim putem, jer je candida stalni stanovnik genitalnog trakta žena. Kad njena brojnost ne prelazi normu, žena ne oseća nikakve neugodne pojave.
Ali čim se naruši "zlatna" ravnoteža, počinje svrab i žarenje u genitalnom traktu, a to je idealan ulaz za ostale infekcije. Premda se kandida ne podnosi u uretru muškarca, seksualni kontakt sa bolesnom ženom može izazvati upalu muškog polnog organa.
Primećuje se da žene s kandidijazom imaju istovremeno alergiju na biljni polen i plesan.
To objašnjava pad imuniteta u stomaku i sve slučajeve kada se, uprkos svim naporima, ne može izlečiti ili se nakon svakog tretmana brzo vraća.
Creva su rezervoar gljivica i izvor infekcija. Prilikom uzimanja određenog broja lekova i neodgovarajućeg načina ishrane, korisne bakterije koje žive u crevima se uništavaju i zaustavlja se njihovo stvaranje antigljivičnih enzima.
Kao rezultat toga, lečenje bilo kojeg lokalnog oblika kandidijaze (kože, vagine itd.) Trebalo bi uključivati normalizaciju mikroflore gastrointestinalnog trakta i dijetu protiv kandide, bez koje je, u većini slučajeva, nemoguće potpuno rešiti gljivice.
Lečenje kandidijaze zahteva marljivost i vreme jer ova gljivica može poprimiti različite oblike, kapsulirati se, razviti imunitet na lekove i „vaskrsnuti“ nakon tretmana. Zato mnogi, uključujući lekare, smatraju kandidijazu neizlečivom bolešću. Kao što znate, "lenj plati dva puta", tako nepotpuno ili neadekvatno lečenje po pravilu dovodi do potrebe da se ponavlja ponovo i ponovo.
Prisutnost kandide jedan je od pokazatelja stanja imunodeficijencije i poremećaja imuniteta. Eliminacija kandidijaze uključuje ne samo korekciju crevne flore već i ishranu bez šećera, kvasca, rafinisanih proizvoda, uz dodatak adekvatne suplementacije usmerene protiv same gljivice. I ovde savjetujem da se ide na široki front: koristite suplemente, koji ublažavaju alergijske manifestacije bolesti.
Ako imate problema koje sam spomenuo, mislim da je vrijeme da udružimo snage i porazimo svog skrivenog neprijatelja.
Uzroci
povoljni za razvoj infekcije kandide:
- Antibiotici širokog spektra koji ubijaju korisne bakterije, omogućavajući razmnožavanje kandide;
- Hrana bogata šećerom i ugljenim hidratima (infekcije izazvane kvascem hrane se jednostavnim šećerima);
- Kontrole rađanja i trudnoće (hormonalne promjene doprinose rastu kvasne infekcije);
- Upotreba steroida u kremama i tabletama;
- Lečenje imunosupresivima (imunosupresivi) protiv raka i upotreba citostatika (Imuran);
- Kod dece za vreme dojenja, kada imuni sistem nije u potpunosti formiran ili je tek počeo da funkcioniše;
- Genetska oštećenja imunog sistema;
- Nedostatak esencijalnih hranljivih elemenata;
- Iscrpljenost;
- Izloženost hemikalijama koje vode do promena u imunom sistemu;
- Stalni kateter;
- Neke bolesti, kao što su:dijabetes, leukemij, rak, visoke temperature;
- Kontakt s drugim ljudima u bazenu ili sauni;
- Seksualni kontakt;
- Loša higijena i prenatrpanost;
- Tipični simptomi infekcije kandidom.
Muškarci i žene
- Umor;
- Glavobolje;
- Osjećaji utrnulosti ili peckanje;
- Bol nepoznatog porekla;
- Nazalna kongestija;
- Mijalgija;
- Razne vrste osipa;
- Gljivice na noktima;
- Neobične senzacije;
- Depresije;
- Memorija gubitak;
- Gasovi u crevima;
- Infekcije uha;
- Problemi sa kožom;
- Gljivice na nogama;
- Zatvor ili proliv.
Žene
- Hronična upala vaginalnog kanala;
- Vaginalni sekter;
- Problemi sa menstrualnim ciklusom;
- Smanjena seksualna želja;
- Bol u karlici;
- Napadi plača;
- Neplodnost;
- PMS.
Muškarci
- Prostatitis;
- Impotencija;
- Iritaciju kože u preponama;
- Kandida je često uzrok alergijskih reakcija kod onih koji su zaraženi.
Najčešće pitanje:
Šta mogu učiniti da sprečim rast kandide?
- Anticandid dijeta, da bi prestali hraniti Candidu.
- Suplementi protiv gljivica: da bi se pomoglo eliminaciji nabujale kandide.
- Jesti beli luk koji poseduje antifungicidne osobine.
- Da biste povećali broj korisnih bakterija i pomogli obnoviti pravilan balans ili normalnu floru u crevima potrebno je povećati broj korisnih bakterija. Potrebno je upotrebiti prehrambene dodatke (suplemente, pažljivo odabrane).
- Održavajte telo u zdravom stanju.
Imunoterapija protiv kandide
Candida: gljiva u nama - hrana koju treba izbegavati
Borba sa kandidom
Za ljude koji imaju osetljivost na plesan i probleme s kvascima, kontrola unosa određene hrane izuzetno je važna. Postoji mnogo različitih pogleda na dijetu protiv kandide.
Sledeće informacije sadrže listu namirnica koje treba izbegavati. Pri sastavljanju načina ishrane uvek imajte na umu da ne postoje dve identične osobe i uzmite u obzir i intoleranciju na hranu. ( Doktor Krop nam nikada ne kaže da uopšte ne jedemo tu vrstu hrane. Ako se kandidijaza već lečila, uviek je reč o razumnim ograničenjima).
Izbjegavajte:
Slatkiši:
Izbjegavajte rafinisane šećere (datule, šećer od trske, beli šećer, i voće)
Možete tolerisati umerene količine svežeg voća i meda (maksimalno 1 kašičicu dnevno)
Proizvodi koji sadrže kvasac:
- Izbjegavajte komercijalnu pekarsku hranu koja sadrži kvasac.
- Izbegavajte pivski kvasac.
- Izbegavajte dodatke ishrani koji sadrže kvasac.
- Možete koristiti prašak za pecivokao zamenu za kvasac.
Fermentisana hrana:
- Izbegavajte vino, sojin sos, alkohol, pivo i miso.
- Sirće.
- Izbegavajte razne prelive za salatu, majonez, senf, kečap.
Kiseli i dimljeni proizvodi:
- Izbegavajte kiselo povrće, krastavce, dimljenu ribu i meso
- Izbegavajte pečurke, staru hranu, prezrele sireve.
- Izbegavajte fermentisanu hranu poput grožđa i dinja.
- Izbegavajte sušeno voće osim ako niste sigurni da nema plesni.
Informacije za razmišljanje:
Voćni sokovi se vrlo lako fermentišu.
Koristite sveže ceđene sokove od povrća i voća. Konzumirajte ih odmah po ceđenju.
Pre skladištenja operite povrće. Čuvati u frižideru, ali ne duži vremenski period, jer se i tu brzo razvijaju gljivice.
Bolje je kupovati male porcije hrane, ali to činiti češće.
Pripremite sve korenasto povrće odmah nakon pranja i čišćenja.
Pažljivo pregledajte proizvode prilikom kupovine na prisustvo kvasca (plesni).
Antibiotici, steroidi (oralni i naneseni na površinu kože), hemoterapija, zračenje, lekovi koji potiskuju imuni sistem, poput metotreksata, doprinose rastu gljivica.
Deo iz knjige doktora medicine J. Kropa.