PET NAMIRNICA KOJE DOVODE DO POJAVE MIOMA


Fibroidi materice su benigni tumori koji se razvijaju u maternici. Oni se sastoje od istih mišićnih vlakana kao i zid maternice, ali su gušći u odnosu na njen normalan zid. U većini slučajeva su okruglog oblika.

  DETOX ČAJ PRAVO REŠENJE ZA MNOGE PROBLEME

 

 Miomi materice se razlikuju prema položaju na kojem se nalaze. Submukoza se nalazi unutar šupljine maternice, iza njene unutrašnje sluzokože. Subnerozni miomi nalaze se na spoljašnjoj strani materice.

Iako su dobroćudni, miomi mogu da dovedu do pojave različitih problema sa zdravljem. Od bolnih odnosa i grčeva u PMS-u, do jakih menstrualnih krvarenja. Otklanjaju se hiruškim putem, ali često znaju i da se vrate.

Hrana koja dovodi do mioma maternice:


  1. Sojini proizvodi:

Umeren unos soje u organizam može biti jako koristan, ali ukoliko preteramo sa njenim unosom to može dovesti do rasta mioma i gihta. Hrana od soje, osim fermentisane soje, bogata je fitoestrogenima, koji su štetni po zdravlje žena.

  1. Prerađena hrana:

Prerađena hrana sadrži veštačke boje, konzervanse, arome i druge dijetetske dodatke, koji su štetni za jetru i utiču na celokupno zdrljavlje, pogotovo kod dece i žena.

  1. Herbicidi i pesticidi:

Ostaci herbicida i pesticida koji se nalaze u pojedinoj vrsti hrane, utiču na hormone i doprinose različitim hormonskim poremećajima.

4.Tablete za kontracepciju:

Pospešuju rast mioma.

  1. Sojino mleko:

Povećava nivo estrogena, što dovodi do pojave mioma, neplodnosti, menstrualnih ugrušaka, problema sa štitnom žlezdom, gojenjem i neredovnim menstrualnim ciklusima.

Simptomi kod pojave mioma:

Najčešći simptomi su problemi sa mokraćnom bešikom. Miomi koji se razvijaju u blizini bešike, vrše pritisak na nju, što dovodi do češćeg odlaska u toalet.

Rektalni pritisak:

Miomi koji se razvijaju na zadnjem delu materice mogu da vrše pritisak na rektum i dovedu do neprijatnog osećaja, kao i da povećaju rizik od hemoroida.

Bol u kičmi: 

Fibroidi koji rastu na spoljašnjim stranama materice, mogu da vrše pritisak na kičmene živce i dovedu do bolova u leđima.

Prekomerno krvarenje zajedno sa krvnim ugrušcima, grčevima, bolovima u donjem delu stomaka su najčešći simptomi mioma materice.

Nadimanje:

Duge i obilne menstruacije mogu da dovedu do oticanja donjeg dela stomaka.

Kako sprečiti i smanjiti miome materice:

 DETOX ČAJ PRAVO REŠENJE ZA MNOGE PROBLEME

 

Fizička aktivnost:

Redovno vežbanje u kombinaciji  sa unosom zdrave hrane, pomaže u regulisanju ovulacije i smanjuje miome.

Kako stres utiče na pojavu mioma:

Stres oduzima neophodne hranjive sastojke, dovodi do slabljenja nadbubrežnih žlezda i hormonskog poremećaja.

Jedite proteine:

Avokado, pasulj i jaja su hrana koja je bogata proteinima i pomaže u smanjivanju mioma i zaštiti od raka maternice i dojke.

Hrana koja poboljšava funkciju jetre:

Poboljšajte funkciju jetre unoseći u organizam: maslačak, grejpfrut, repu i mleko od čička.

Piće:

Izbegavajte kafu i pića koja sadrže kofein, jer oni dehidriraju i usporavaju apsorpciju minerala, kao što je gvožđe. Povećavaju rizik od anemije.

Voda: 

Nemojte da pijte vodu iz česme, jer ona sadrži štetne materije, kao što su teški metali, hlor i fluorid.

Voće i povrće:

Ukoliko redovno jedete voće i povrće, zajedno sa zelenim sokovima, utičete na smanjenje pojave mioma.

Korisne biljke:

Neke od biljaka pomažu u smanjenju mioma kao što su: koren maslačka, kopriva, kurkuma...

Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!