Kako povećati svoje samopouzdanje - 7 osnovnih pravila


Prosečno samopouzdanje pomaže da se na odgovarajući način primeti ono što je bitno, a ne da se troši energija na sitnice i probleme na bazi pretpostavke.

To vam otvara vrata za: uspeh u društvu, međuljudskim odnosima kao i u tome da imate lepu figuru i da negujete lepotu. Jednostavno, život postaje vedriji i višestrukiji. Slobodno možete da idete prema svojim ciljevima, a ne da se spotaknete na prvom problemu, na koji naiđete. Kako prestati potcenjivati ​​sebe?


Kako povećati samopoštovanje: 7 jednostavnih pravila

Da ugodim sebi

Ako želite da se rešite svakodnevnog stresa i pomognete sebi u podizanju sopstvenog mišljenja o sebi, možete se za početak dobro naspavati, uživati ​​u svojoj omiljenoj hrani, samim tim ćete se automatski podići na viši nivo u sopstvenim očima.

Zabrinutost zbog vlastite nesavršenosti, potreba da se pridržavate ideala koje nameće okolina ili mediji, to vas nikuda neće odvesti. Jednostavno se radujete onome što se događa, „ovde“ i „sada“, a to je osnovna stvar na putu samo-poštovanja.

Pronađite uzbudljive aktivnosti i budite korisni

Važno je imati omiljen posao, mesta, ljude. Nije obavezno povezati nečiji život isključivo sa nečijom profesionalnom aktivnošću ili porodicom. Nađite se u hobiju, dajte nekom savete i svoju pomoć, ukoliko se od vas to pita, vodite računa o ljudima koje volite, komunicirajte. Ovo će vam pomoći da se otvorite, shvatite gde imate „slabosti“ i gde su pozitivni kvaliteti na koje bi trebalo da se usredsredite.

Ne pokušavajte sve šarmirati

Nema potrebe da uvek imate simpatiju i želju da se upoznate sa osobom suprotnog pola. Ovo je još jedan stereotip da osoba mora biti u vezi. Ponekad je bolje biti bez nekoga nego s njim. Sada se radi o vezi koja donosi samo probleme, tugu, bol, sukobe i neprestano nerazumevanje. Vi ste, pre svega, osoba, a ne deo para. Ne bojte se i ne stidite se jedno vreme biti sami, da biste pronašli stvarno odgovarajuću  osobu. 

Ne mislite umesto drugih

Zašto svi misle da znaju o čemu drugi misle? Čak je i logika svima različita, a kamoli maštarija, intuicija i druge sposobnosti. Postoji samo nekoliko medija i vidovnjaka, vi ste jedva jedan od njih, pa prestanite misliti u tuđe ime. Otkud vam ideja da svi raspravljaju o vašoj preuskoj suknji, šminkanju, odnosu sa suprugom, smatraju lošom majkom ili zaposlenom?

Naučnici i psiholozi više puta su tvrdili da su većinu vremena ljudi zaokupljeni isključivo sobom, a ostatak ih malo zanima. Osim toga, svi različito tumače reči i postupke. Ako vam je neka osoba važna, razgovarajte sa srcem, a ne razmišljajte i kultivišite komplekse spolja.

Ne budi isti

Nadalje, bilo bi moguće napisati „kako“ i dodati  mnoštvo imenica. Ne morate biti poput roditelja, baka, navodno uspešnih tetaka, sestara, a još više superheroja iz holivudskih filmova. Devojke često podsvesno teže da budu poput poznatih glumica, pevačica, jer su na naslovnici prelepe, pišu da imaju sve „tip-top“. Ali to su obične žene sa svojim nesavršenostima, greškama i problemima.

Setite se prijatnih promena i uspeha.

Ako ste pre mogli, zašto se sada uveravate u suprotno? Jednom ste očigledno stekli dobre ocene i pohvale, i otišli na fakultet i savladali novi, savladali strahove ili stekli sjajne prijatelje. To znači da sada možete poboljšati svoj život, nositi se sa poteškoćama, učiti nove stvari.

PROČITAJTE JOŠ JEDAN NAŠ ČLANAK: Kako-ukloniti-stomak-za-mesec-dana

Potražite pomoć stručnjaka ako je potrebno

Ne bojte se reći voljenim osobama da se osećate loše, razgovarajte o sumnjama i problemima. Oni će Vas podržati, savetovati, daće vam toplu reč i pomoći da sagledate situaciju iz drugog „ugla“. Možda stvarno preterujete.

A događa se da se morate baviti fobijama i kompleksima koji se protežu iz daleke prošlosti kako biste se mirno kretali napred. U ovom slučaju trebalo bi razgovarati s dobrim psiholozima, analitičarima. A bolje je odabrati stručnjaka, fokusirajući se na sopstvena osećanja.