Želite pametnu decu? Posvetite im se na ovaj način samo 15 minuta dnevno!


Čitajte naglas svojoj deci. Znate li da je najveći pokazatelj dečijeg uspeha ili neuspeha u školi njihov vokabular (fond reči sa kojima raspolažu) koji imaju pre nego što krenu u prvi razred?

Melem-posle-ujeda-insekta-smanjuje-bol-svrab-otok-i-crvenilo

Želite pametnu decu? Sugestije za čitanje naglas:

„Dete ide u školu kako bi naučilo nove reči, ali koliko će učitelj reći novih reči i da to dete razume i shvati zavisi od dečijeg fonda njima već poznatih reči.

S obzirom da se većina predavanja tokom prve četiri godine školovanja održava usmeno, dete koje ima najveći fond reči u glavi shvatiće najviše, a dete koje ima najmanji fond reči razumeće najmanje. "

Pa kako osigurati da naša deca imaju potrebnu podršku pre nego što uđu u školske učionice?
Moramo im čitati naglas svaki dan.
Od novorođenčeta do tinejdžerskog doba naša deca bi nas trebala slušati dok im čitamo knjigu za knjigom, samo po 15 minuta dnevno! - Da bismo imali maksimalnu akademsku korist.

Ali koristi od škole ne počinju i ne završavaju se u školi. Želite decu koja vole da uče i čitaju ceo život? Čitajte im naglas.

„Roditelji igraju neprocenjivu ulogu u postavljanju osnova za učenje čitanja.“

Što dete bolje razume jezik kojim govori, lakše će ga naučiti čitati. Što više uspe pročitati, lakše će učiti. A trening u čitanju ima jedno pravilo - što više znate, više želite i znati.


Pročitajte još:Bolest-stitne-zlezde


Želite bliži odnos sa svojom decom? Čitajte im naglas.
„Iznenađeni smo što deca ponovo i ponovo govore da je najbolje vreme kojeg se sećaju, upravo ono koje su proveli sa roditeljima - onaj trenutak kada su zajedno sedeli i čitali.“ -Lisa Baker,

To neće biti milioni sati koje provedu ispred ekrana. To će biti mirni trenuci, pre odlaska u krevet u udobnom krevetu ili ležeći na podu u sobi za igranje, čitanje istih knjiga ponovo i ponovo, što za njih znači ceo njihov svet.

Da li želite da vaša deca slušaju bolje od vas? 

Čitajte im naglas.
Trenutak u druženju sa knjigom roditelja i deteta može čak pomoći suzbijanju ponašanja poput agresije, hiperaktivnosti i poteškoća s pažnjom.“ -Perry Klass, dr. Med

Ti efekti - manja hiperaktivnost, manje agresije - traju godinama, pokazuje istraživanje. Pored toga, deca koja svakodnevno čitaju imaju kontrolu nad svojim ponašanjem, često postaju poslušnijim. Sve to za malu cenu čitanja od 15 minuta dnevno?

Želite decu koja imaju više empatije? Čitajte im naglas!


"Čini se da čitanje može poboljšati čitaočevu sposobnost da se postavi na mesto druge osobe i raspali maštu na način koji je vrlo sličan vizualizaciji koju sportisti iskoriste da aktiviraju mišićnu memoriju koja se koristi u sportu tokom treninga."

Ovo istraživanje je urađeno 2014. godine pokazalo je da se isto odnosi na asimilaciju emocija, iskustava i odnosa likova o kojima čitate.
Kad smo u glavi ljudi koji žive potpuno drugačije živote od našeg, to nam pomaže da stvari sagledamo sa njihove tačke gledišta i postupamo u skladu s tim različitim idejama u stvarnom životu.

Dakle, napravite to navikom. Uzmi knjigu danas. Ne čekajte da počnete, počnite ih čitati od trenutka kada još nisu naučili sami da listaju stranice i ne prestajte dok ne postanu dovoljno sposobni da sami čitaju. 

Želite pametnu decu? Uzmite im zanimljivu knjigu. Čitajte dok su u kadi ili krevetiću. Neka odaberu poglavlje knjige koje ih zanima.
I čitajte, čitajte, čitajte !!!

Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!