15 NAČINA DA NEKOGA IZBACITE IZ SVOG UMA


Ne gubite svoje ja!

Ne gubite vreme pokušavajući razumeti nekog drugog.

 • Jeste li ikada primetili da ne možete da prestanete da  razmišljate o nekoj situaciji koja vas je zbunila?
 • Kada vas je neko povredio, ili vašu decu ili nekoga koga volite?
 • Ili kada vas je neko ogovarao iza leđa?
Ova mašina za mentalno zdravlje može trajati satima ili čak danima, a  ako se osećate izdanim, onda nekoliko meseci ili čak godina.
 • Peremo suđe, jedemo ili idemo u šetnju sa psom i celo vreme razmišljamo o tome kako bi ti ljudi mogli da budu tako neljubazni, neverni i sebični; njihova slika i njihove reči vrte se u našim glavama.
 • Pet sati, pet dana, pet nedelja: vidimo njihova lica, čak i ako ih nismo videli lično sve ovo vreme.

Kako da uspešno očistite jetru i žučne kanale

Kako da prestanete da zavisite od tuđih misli?

Kako da prestanete da  razmišljate o osobi ili situaciji i onome što smo mogli učiniti drugačije - kada se iste misli neprestano ponavljaju, padajući nam u glavu iznova i iznova?

Ali ovo je sve otrovno ciklično razmišljanje i većina nas razume da nam je to emocionalno i fizički štetno.

Istraživanja pokazuju da je reflektujući um nesretan i nezdrav um.

Kada su naši mozgovi preplavljeni odrazima prošlosti, povređenim ili izgubljenim, davimo se u štetnim dejstvima  upale i stresa. Naučnici su sve uvereniji da misli igraju ulogu u depresiji, raku, srčanim bolestima i autoimunim bolestima. Oni su mnogo opasniji nego što biste mogli da zamislite.


Štaviše, zbog toksičnog razmišljanja osećate se sve gore. To je poput vrteške koja je bila zabavna samo nekoliko prvih okreta, ali sada vam je mučno, želite da izađete, ali ne možete.

 • Pokušavamo da uklonimo toksine iz svog života: kupujemo organsku hranu, izbegavamo nezdravu hranu, uklanjamo hemikalije iz svog doma, ali mi se vrlo malo trudimo da se rešimo toksina u našem mozgu. 

Ovih 15 moćnih ideja da nekoga izbacite iz glave trebale bi vam pomoći da razbistrite misli. Mnoge od njih temelje se na učenjima vođa o psihologiji svesnosti. Odaberite za sebe one koji na vas ostavljaju najveći utisak.

JOGURT I CIMET ZA ZDRAVO SKIDANJE KILOGRAMA

 1. Manje reči, više vremena.
  • Manje pričati i praviti duge pauze u komunikaciji s teškom, reaktivnom osobom gotovo uvek je pametan potez. 
       2. Pričekajmo, da vidimo šta će biti dalje.
  • Ponekad osećamo potrebu da odmah reagujemo na teške ljude ili situacije. Budistički psiholog Sylvia Boorstein predlaže da umesto toga, damo sebi pravo da sačekamo i vidimo što će se dalje doešavati pa tek onda da reagujemo.
        3. Oslobodite se osećaja krivice.
  • Preturanje po prošlosti i pokušaj da se pripiše krivica (uključujući krivicu za sebe) retko je efikasan način. Nevolje i nesporazumi najčešće se javljaju kao niz događaja, poput domino efekta. Niko ne može u potpunosti biti kriv za konačan ishod. Silvija Borštajn priseća se izreke:„ Najpre  se dogodilo ovo, pa ovo, pa ovo. I to se ondanakon toga svega desilo. "

        4. Pokušajte da ne usvajate tuđa raspoloženja.

         5. Najpre rešite svoj najveći problem.
  • Budistički učitelj meditacije Norman Fisher sugeriše da je bez obzira na to što se dogodilo najveći problem s kojim se suočavamo vlastiti bes.

  Naš bes stvara oblak osećanja koja nas sprečavaju da odgovorimo na uverljiv, produktivan način. U tom smislu, naš bes je zaista naš najveći problem.

  Razgovarajte sa sobom - meditirajte, vežbajte, praktikujte duge šetnje, manje razgovarajte i zastanite pre nego što se sastanete sa bilo kim drugim.

         6. Kada ste ljuti, to vam ustalasa um.

   Ne možete jasno da razmišljate,da budete kreativni ili rešavate probleme kada ste ljuti. " Ljutnja ustalasa um", kaže ona. Ako želite jasno i trezveno da razmišljate, "Ne smete biti uznemireni."

          7. Ne pokušavajte da razumete druge.
    • Samo se zapitajte: Ako drugi pokušaju proniknuti šta vi mislite ili koji su vaši motivi, hoće li im poći za rukom da to urade?
    Najverovatnije je da nikada neće shvatiti šta vaš um zaista doživljava.
    • Pa zašto se onda mučiti pokušavajući da shvatite šta drugi misle? To vam je ogroman gubitak, vašeg vremena.

    Eliksir sa cveklom i đumbirom


          8. Vaše misli nisu činjenice.

     •  Drugim rečima, ne verujte svemu što mislite.
     • Svoje emocije - anksioznost, napetost, strah i stres doživljavamo u sopstvenim telima.
     • Naše emocije su fizičke. To često uzimamo kao znak da naše misli treba da budu činjenice.
     • Moramo da imamo na umu da je emocionalno i fizičko stanje koje doživljavamo „stvarno, ali ne i istinito“.
         9. Podignite se iznad problema.

     Učiteljica i psiholog Tara Brach sugeriše da kada smo zarobljeni u besu, ogorčeni na nešto što smo rekli ili učinili. Mi tada donosimo odluke ili se setimo kako su se prema nama ponašali, dolivamo u svoj rezervoar još više patnje. Događaj + naša reakcija = patnja.

     Kada uspemo  da savladamo  svoja osećanja i shvatimo zašto doživljavamo tako snažne reakcije i šta nam osećaji govore o nama samima, ovo je prilika za učenje.  Događaj + Zahtev + Dostupnost = Rast.

     Usredsredite svoje misli na rast!

        10. Nikada nikoga ne izbacujte iz svog srca, čak ni sebe.

        11. Niste gospodar vremena.

     Kad razmišljamo o prošlim događajima, često se pitamo da li smo mogli drugačije da sprečimo razoran ili nesretan ishod. Ali ono što se dogodilo juče toliko je prošlost koliko i pre hiljadu i više godina.

     Ne možemo promeniti ono što se tada dogodilo, a ne možemo ni ono što se dogodilo pre nedelju dana.

          12. Oprosti, zbog sebe.

      Budistički psiholog Jack Kornfield uči: „Ne moraš biti veran svojoj patnji. Dobrovoljno služimo svojoj patnji i fokusiramo se na preživljenu traumu. Da, dogodilo se. Da, bilo je strašno.

      Ali da li je to ono što vas definiše? Opraštanje nije nešto što činimo samo za drugu osobu. Opraštamo da bismo mogli živeti bez patnje povezane sa doživljenim iskustvom. "

      Kornfield nam poručuje: "Oprosti sebi."

          13. Zaposlite svoj um nečim drugim.

       Psiholog, Trish Majari podučava meditaciju popraćenu upečatljivim slikama - a istraživanje pokazuje da nam vizuelizacija slike pomaže u zaustavljanju  stresnih misli.

       Evo jedne slike koja zaista deluje: Zamislite da ste na dnu dubokog plavog okeana i gledate kako sve pluta.

        Zamislite da ste vi duboko, mirno plavo more. Sami ćete uvideti kako se lagano opuštate.

           14. Odgovorite na spletke sa ljubavlju i dobrotom.

        Isceliteljka Wanda Lasseter-Landi nas uči: „Zamislite da ljude koji spletkare obasipate kuglom bele svetlosti. Smestite ih u ovu kuglu svetlosti. Okružite ih, zadržavajući ovo belo svetlo oko sebe dok vaš bes ne iščezne."

        Probajte: stvarno deluje!

            15. Uzmite 90 sekundi da se smirite.

         Da biste oslobodili svoj um, prvo morate razbiti svoj način razmišljanja. Neuropsihijatar Dan Siegel kaže: "Nakon 90 sekundi, emocije će se povući poput talasa na obali."

         Potrebno je samo 90 sekundi za prelazak iz jednog stanja u drugo.

         Dajte sebi 90 sekundi - oko 15 dubokih udisaja i izdisaja - da ne mislite na određenu osobu ili situaciju.

         Koji vam je opis najbliži ?

         Ovo je bilo 15 načina da nekoga izbacite iz glave, ako vam se svideo, podelite ovaj članak sa svojim prijateljima na Facebooku!