Bundeva - će pomoći u održavanju zdravlja jetre, jer je najveći prirodni izvor pektina, riboflavina, beta-karotena i niacina, koji ubrzavaju regeneraciju membrana hepatocita. Posebno je korisno uključiti bundevu u ishranu nakon lečenja akutnih i hroničnih bolesti jetre - to će pomoći i ubrzati obnavljanje normalnog funkcionisanja ovog organa, pri tom će ga zaštititi od infekcija, upala.
OČISTITE JETRU ZA - SAMO - MESEC DANA PO CENI OD 2350,00 RSD
Bundeva takođe poboljšava rad čitavog gastrointestinalnog trakta. Upotrebom bundeve dolazi do povećanja kiselosti želudačnog soka, pa samim tim dolazi do kvalitetnije i brže probave hrane i samim tim usvajanja više mikroelemenata.
- Za upotrebu uvek birajte proizvod koji je zreo, sa suvom peteljkom i bez oštećenja, prosečne težine do 5 kg.
Bundeva se može jesti u bilo kojem obliku, ali treba imati na umu da je sirovi proizvod zdraviji jer sadrži više vitamina. Dnevno se preporučuje do 0,5 kg sirove bundeve i do 2 kg kuvane ili pečene.
Može li se bundeva koristiti kod obolenja jetre?
Tokom svog života čovek zasipa svojorganizam štetnim prehrambenim proizvodima, alkoholom, otrovnim supstancama. Sve to doprinosi da jetra ne ože da se izbori sa svim tim opterećenjem, jetra postaje nesposobna da se nosi sa svojom funkcijom čišćenja, počinje posustajati i dolazi do bolesti poput virusnog hepatitisa, masne degeneracije, ciroze, fibroze.
Da biste sprečili razvoj bolesti jetre, potrebno je jesti zdravu hranu. Mnogo pažnje u lečenju jetre posvećuje se voću i povrću, uključujući bundevu.
Bundeva definitivno NIJE kontraindikovana kod bolesti jetre.
- Kod problema sa cirozom jetre- Bundeva se preporučuje kao dopunska terapija lekovima ili suplementima.
- Sok od bundeve će eliminisati štetno delovanje tableta, ulje će ublažiti upalu, a seme će obnoviti ćelije jetre i izvršiti laganu detoksikaciju.
-
Sok od bundeve - sok od bundeve se koristi se za čišćenje jetre i sprečavanje njenih bolesti.
Potrebna je samo bundeva, koru i semenke očistite i od čiste pulpe cedite u sokovniku svež sok sok. Po želji se može razrediti sokom od šargarepe ili jabuke. Da biste pročistili probavni trakt, uzimajte čašu soka ujutro natašte. Vreme primene je mesec dana.
- Korisna će biti i čorba od bundeve, bundeva sa prosom u obliku kaše sa dodatkom mleka, kuvani i pečeni komadi bundeve.
2. Čorba od bundeve - je odličan lek za čišćenje i detoksikaciju jetre.
- Bundeva se uvek kuva sa nekom žitaricom ili se od nje pravi supa: Opranu i oguljenu bundevu isecite na sitne kockice 400 g.
- Naseckajte 2 šargarepe i 3 krompira.
- Stavite povrće u šerpu i prelijte litrom pileće supe.
- Posolite, kuvajte 30 minuta dok ne omekša. Zatim napravite zapršku (1 češanj belog luka ispasirajte ili sitno iseckajte i 1 stabljiku celera). Ostavite čorbu da se prohladi, možete da je izblendirate u blenderu, a i ne morate. Koristi se 2-3 puta nedeljno.
3. Kaša sa prosom
- Isperite 200 g prosa vrućom vodom.
- 300 g sirove bundeve bez kore i semenki nasecite na kockice. Sve to stavite u lonac, prelijte sa dve čaše vode, posolite, promešajte.
- Smesu kuvajte bez mešanja dok voda ne ispari. Sipajte 400 ml toplog mleka, kuvajte na laganoj vatri dok ne omekša. Kada je gotovo dodajte 50 g putera.
Rešite se hemoroida i analnih fisura prirodnim sredstvima
- Kod masne hepatoze - bolest se javlja kao posledica nepravilnog načina ishrane, dolazi do ulaska masti u ćelije jetre. Elementi iz bundeve će stimulisati i normalizovati nivo masnoće.
- Sa hepatozom(masnom jetrom) se bundeva preporučuje u neograničenim količinama. Bundeva i sok od nje će biti veoma delotvorni.
Važno: Sve informacije na web stranici www.naturalnicentar.rs su informativnog karaktera i ne zamenjuju savetovanje, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.