Najbolje bilje i začini za zdravlje mozga


Najbolje bilje i začini za zdravlje mozga.

 Široka lepeza raznog bilja i začina može poboljšati zdravlje vašeg mozga, a neke od njih su možda već u vašem fržideru ili špajzu.

Neke od ovih biljaka i začina proučavane su zbog uticaja na Alzheimerovu bolest, dok su druge testirane uopšteno na kognitivna dejstva, na mentalne radnje ili procese povezane sa razmišljanjem, razumevanjem, učenjem i pamćenjem.

Evo pregleda nekih biljaka i začina koji su korisni za mozak u naučnim istraživanjima.

ELIKSIR SA CVEKLOM I ĐUMBIROM

Žalfija

Začin, poznat po svojoj oštroj aromi, takođe može delovati pozitivno  i pomoći u lečenju Alzheimerove bolesti. Na osnovu istraživanja objavljenog 2017. došlo se do zaključka da žalfija sadrži jedinjenja koja mogu biti korisna za kognitivne i neurološke funkcije.

Pokušajte dodati žalfiju pečenoj piletini, ćuretini, sosu od paradajza ili čorbici od pasulja. Žalfiju možete konzumirati i u obliku čaja.

JOGURT I CIMET ZA ZDRAVO SKIDANJE KILOGRAMA

Kurkuma 

Kurkuma je začin koji se već dugo koristi u Ayurvedi. Sadrži jedinjenje koje se zove kurkumin koji ima antioksidativno i protivupalno dejstvo (dva faktora koja mogu biti korisna za zdravlje mozga i ukupno zdravlje).

Preliminarnim istraživanjem iz 2010g došlo se do zaključka da kurkuma može poboljšati zdravlje mozga i sprečiti Alzheimerovu bolest čišćenjem mozga od beta-amiloida (fragmenta proteina). Poznato je da nakupljanje amiloid-beta stvara taloge na mozgu povezane sa Alzheimerovom bolešću.

Uz to, kurkuma može zaštititi zdravlje mozga sprečavajući uništenje nervnih ćelija u mozgu.

Kurkuma je ključni sastojak curry praha, koji obično uključuje i začine poput korijandera i kima. Da pojačate unos kurkume, probajte dodati curry u prahu ili kurkumu u prahu u čorbice, supice i ostala variva.

Ginseng

Jedna od najpopularnijih biljaka u biljnoj medicini, ginseng sadrži protivupalne sastojke zvane ginsenozidi. 

Prema pregledu objavljenom 2018. godine, naučnici su otkrili da ginsenozidi mogu pomoći u snižavanju nivoa amiloid-beta u mozgu u preliminarnim laboratorijskim istraživanjima.

REŠITE SE PROBLEMA SA HEMOROIDIMA I ANALNIM FISURAMA

Matičnjak (melisa)

Biljka, koja se često konzumira u obliku čaja i koja se često koristi za ublažavanje anksioznosti i nesanice, može pomoći u poboljšanju kognitivnih funkcija.


Istraživanje koje je objavljeno u Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry 2003. godine, 42 pacijenta s blagom do umerenom Alzheimerovom bolešću uzimala su placebo ili ekstrakt matičnjaka četiri meseca. 

Na kraju istraživanja,oni koji su koristilii matičnjak pokazali su znatno veće poboljšanje kognitivnih funkcija (u poređenju sa onima kojima je davan placebo)

Iako određene biljke i začini mogu imati blagotvorna dejstva  na vaš mozak, nijedan prirodni lek ne sme se koristiti kao zamena za standardnu ​​negu u lečenju stanja koja utiču  na zdravlje mozga.

Važno je napomenuti da iako dodavanje malih količina bilja i začina koji se koriste u kuvanju može biti korisno, ne bi ih trebalo koristiti u velikim količinama. Uzimanje lekovitog bilja i začina u koncentrisanom obliku, koji se nalazi u dodacima, povećava se rizik od neželjenih efekata.

Uočeni su napadi kod dece koja uzimaju dodatke žalfije. Koncentrisani (komplementarni) oblici kurkume, ginsenga, djeluju na razređivanje krvi, povećavajući time rizik od krvarenja, posebno kod ljudi koji uzimaju druga sredstva za razređivanje krvi ili antikoagulante.

Ginseng može izazvati oscilacije krvnog pritiska, povećati ga ili smanjiti, dovesti do kontraindikacija sa mnogim lekovima, a u retkim slučajevima može izazvati ozbiljnu alergijsku reakciju ili oštećenje jetre.

Dakle zaključak je da lekovito bilje možete najbezbednije svakodnevno koristiti u spremanju obroka, na taj način što ćete ga koristiti u malim količinama. Na taj način ćete obezbediti određene nutritivne elemente, a nećete poškoditi koncentrovanim dozama.

 REŠITE SE KISELINE - NADUTOSTI - GASOVA- ELIMINIŠITE BAKTERIJE IZ DIGESTIVNOG TRAKTA

Važno: Sve informacije na web stranici www.naturalnicentar.rs su informativnog karaktera i ne zamenjuju savetovanje, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.

Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!