7 NAMIRNICA BOGATIH JODOM KOJE SU DOBRE ZA ŠTITNU ŽLEZDU


Spisak 7 namirnica bogatih jodom koje su dobre za štitnu žlezdu.

Štitna žlezda je važan organ koji sintezom hormona reguliše metabolizam i pravilan rad gotovo svih sistema u organizmu.

Na žalost, izložena je raznim lošim uticajima koji dovode do sekretorne insuficijencije. Prema SZO, godišnje se registruje preko 700 hiljada slučajeva oštećenja organa, a 1,5 milijarda ljudi je u opasnosti.

U ovom slučaju, najčešće je u pitanju hipotireoza - nedostatak stvaranja hormona štitne žlezde.

Uz lekove za hipotireozu, veoma je važno promeniti način života i ishrane. To je od veliko pomoći u nadoknadi hormonske neravnoteže i poboljšanju kliničkog toka bolesti.

Kako-se-resiti-gljivicnog-obolenja-nokta?

CENA TRODELNOG SETA ZA MESEC DANA: 3100 din

Glavni razlozi obolenja su:

 • nedovoljan unos joda;
 • genetski faktor;
 • hirurške intervencije;
 • upotreba lekova koji imaju tireostatsko dejstvo;
 • Hashimoto tireoiditis (autoimuna bolest).
 • U slučaju insuficijencije štitne žlezde, poremećen je metabolizam u telu, smanjuje se intenzitet rasta i pogoršava se stanje kože i kose, kao i potkožne masnoće.
 • Telesna temperatura postepeno opada,
 • razvija se pretilost,
 • stalni umor,
 • smanjenje tolerancije na fizička i stresna opterećenja.

REŠITE SE VIRUSNIH BRADAVICA I KURIJEG OKA ZA SAMO 1490.00RSD


Koji su elementi važni kako bi se sprečio nedostatak hormona štitne žlezde: 

Ovde je lista najefikasnijih i najzdravijih namirnica:
 • Jodirana so -  je uobičajena kuhinjska so sa dodatkom joda. U takvom jedinjenju Jod u tragovima ne oksidira kiseonikom. Naučnici preporučuju upotrebu jodirane soli umesto obične, dodajući je u hranu. Maksimalna dnevna doza je oko 5-6 g. Jodirana so je neophodna da bi štitna žlezda nadoknadila nedostatak joda i osigurala sintezu hormona.
 •  Zeleni čaj - Jedno od mnogih istraživanja sprovedenih 2016. godine otkrilo je pozitivnu vezu između redovne upotrebe zelenog čaja (najmanje 2 šoljice dnevno) i nivoa hormona štitne žlezde (tiroksin, trijodotironin). Normalizacijom hormonske pozadine, svi nastali poremećaji prouzrokovani hipotireozom brzo su nadoknađeni. Preporučuje se redovno uzimanje zelenog čaja kako bi se obnovilo lučenje hormona štitne žlezde.

DIJABETES I PITANJE - ŠTA NAMA U STVARI RADI TA POVEĆANA KONCENTRACIJA ŠEĆERA U KRVI?

 • Morska riba - morski plodovi u sebi sadrže ogromne količine joda. Najvredniji u tom pogledu su jesetra i bakalar (posebno jetra bakalara), od kojih 100 g sadrži oko 5-7 dnevnih normi joda . Uz to, 1 porcija gotovo bilo koje druge ribe (100 g) zadovoljava 70% dnevne potrebe za cinkom u organizmu. Kao rezultat efekta na štitnu žlezdu, primećuje se poboljšanje kliničkog stanja. Poboljšanje se uočava i kod (Hashimoto tireoiditisa). Riba mora biti uključena u ishranu svih osoba koje pate od hipotireoze.
 • Mlečni proizvodi - dokazano je da mlečni proizvodi mogu nadoknaditi stanja praćena čak i klinički izraženim simptomima nedostatka joda. Na primer, 200 ml kravljeg mleka sadrži do 5% dnevne vrednosti joda, a takođe daje kalcijum i vitamin D, koji su neophodni za uravnotežen rast koštanog tkiva. Važno je napomenuti da je u obranom mleku koncentracija joda manja za 10-15%. Kao alternativu kravljem mleku možete koristiti ovčje ili kozje gde koncentracije joda može biti 400% i 900% potrebne dnevne vrednosti. Mleko ne samo da nadoknađuje nedostatak joda, već pomaže i normalizaciji metabolizma.
 • Meso - je naširoko cenjeno zbog visokog sadržaja cinka. Na primer, 100 g govedine organizmu daje 33% dnevne vrednosti potrebnih mikro elementa u tragovima, meso medveda - 80-95%. Mesni proizvodi su takođe glavni izvor selena. Procenat komponente u gotovom proizvodu direktno zavisi od kvaliteta držanja životinja na farmama. Da biste izbegli nedostatak cinka i selena, trebali biste jesti više mesnih proizvoda. 
 • Ostrige - Američki naučnici su utvrdili da školjke (100 g) mogu nadoknaditi nedostatak cinka (3 dnevne vrednosti) i joda (300% dnevne potrebe) u ishrani. Redovnom upotrebom ostriga prevenirate autoimune bolesti štitne žlezde, poboljšavate funkciju nadbubrežne žlezde i smanjujete ozbiljnost poremećaja centralnog nervnog sistema. Ostrige se preporučuju za redovnu upotrebu osobama sa problemom insuficijencije štitne žlezde zbog izuzetno visokog sadržaja cinka i joda.
 • Jaja- Istraživački radovi pokazuju da su jaja bogata selenom, ali je njegova bioraspoloživost niska (oko 20%). Sadržaj elementa u tragovima u velikoj meri zavisi o mestu uzgoja žitarica kojima su kokoške hranjene. Trebali biste jesti najmanje 3-5 jaja nedeljno, da biste nadoknadili selen. U ovom slučaju, za lečenje hipotireoze blage do umerene težine, morate jesti 1-2 jaja dnevno. Jaja bi trebala biti sastavni deo vašeg načina ishrane zbog prisustva selena u velikim količinama.

 Svaki-nas-organ-koji-se-razboli-pretrpeo-je-emotivno-razaranje-pre-fizicke-bolesti

Budite zdravi!
Važno: Sve informacije na web stranici www.naturalnicentar.rs su informativnog karaktera i ne zamenjuju savetovanje, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.

Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!