Išijas ili sedalni nerv - 14 uobičajenih uzroka bola.


Išijas: 14 uobičajenih uzroka bolova u išijalnom nervu.

Mnogi ljudi pate od išijalgičnih bolova tokom života. Ovaj veoma važan živac počinje duboko u kičmi i vodi od donjeg dela leđa kroz stražnjicu sve do ispod kolena. Kao najduži i najširi živac u ljudskom organizmu, išijas je bitan za laku pokretljivost.

Bol u išijasu ili išijas, u početku se može pomešati sa uobičajenim bolovima u leđima, ali veoma brzo se počne razlikovati kada se bol počne spuštati u jednu nogu, katkada i u drugu. 

Išijalgični živac kontroliše mišiće nogu. Bol u išijalnom zglobu simptom je problema sa leđima, koji se često mogu eliminisati i ublažiti bez hirurške intervencije s ranom dijagnozom. 

Išijas: 14 uobičajenih uzroka bolova u išijalnom nervu


Najčešći uzroci išijasa su direktna opterećenja na živac u kičmi. Mogu biti fizička stanja ili faktori u vašem načinu života.  Što se pre posvetite uklanjanju ovog problema, manja je verovatnoća da ćete trajno oštetiti osetljive završetke ovog živca. 

Komplet-za-pomoc-kod-problema-sa-isijasom

 • Diskus hernija
Smatrana najčešćim uzrokom išijasa, hernija intervertebralnog diska može izazvatipritisak nakoren išijasa. Osim toga, ako imate povredu u lumbalnom delu kičme, upalni proces izaziva razne hemijske reakcije, koje imaju svoje produkte i ako iscure mogu nadražiti ovaj nerv.


Grejanje i vežbanje pod malim opterećenjem su neke od mogućnosti lečenja i ublažavanja pritiska na ovaj nerv, kao i jačanje okolnih mišića koji treba da nose kičmu.


PROČITAJTE: 5-nacina-da-potpuno-ocistite-negativnu-energiju-iz-sebe

 • Pršljenovi na kojima se jave zadebljanja

Koštani prstenovi ili osteofiti (Osteofiti su izrasline koje se formiraju na zglobovima i to na kostima koje su sklone hroničnoj degeneraciji),obično narastu tokom nekog vremena i mogu prouzrokovati sužavanje prostora gde živci izlaze iz kičme ili idu u samu kičmu.

Suženi prostor može stisnuti živac išijasa, uzrokujući začepljenje živca. Opuštanje i fizikalna terapija mogu pomoći ublažavanju bola. 

 • Stenoza kičme

Kod odraslih osoba starijih od 50 godina može krenuti suženje spinalnog kanala zvanog stenoza spinalnog kanala, a stanje može biti posledica pogoršanja artritisa koji utiče na pršljen i ograničava njihovu širinu kretanja.


Spinalna stenoza može stisnuti živce, prouzrokujući trnce, bol ili čak potpuni gubitak osećaja. Promena temperature - vrućine i hladno. Lagane vežbe i jačanje mišića duž kičme može dovesti do olakšanja.

 • Spondilolisteza

Ponekad pojedinačni lumbalni pršljen može kliznuti u napred. Klizanje može biti uzrokovano fizičkim radom, starenjem, artritisom, urođenom manom ili traumom. Ovo stanje, koje se naziva spondilolisteza, dovodi do pritiska na koren nerva.

 • Trudnoća

Buduće majke mogu osetiti bol u išijalgičnom živcu zbog dodatne težine, kao i zbog pritiska na karlicu i zglobove kukova. Hormoni trudnoće isto tako mogu uzrokovati slabljenje i istegnuće ligamenata, koji pričvršćuju kosti na zglobove, izlažući živac išijasa sve većem pritisku.


Postoji nekoliko jednostavnih, opuštajućih vežbi istezanja, koje pomažu u oslobađanju pritiska i na taj način ublažavanju bol povezan s tim problemom. Redovne vežbe sa malim opterećenjem, kao što je svakodnevna šetnja u trajanju od 30 minuta, pomoći će da se smanji nelagodnost.

ODLIČAN ČLANAK:Spasite-jetru-i-spasicete-sebe

 • Išijas "stražnji džep"

Ovaj šaljivi nadimak je izmišljen, posebno za muškarce koji mogu dugo da sede sa debelim novčanikom u zadnjem džepu, mobilnim telefonom ili nekim sličnim predmetom.

Ako imate ovu naviku i dugo sedite na poslu ili kod kuće, možda ćete početi da osećate bol koja se širi i na drugu stranu vašeg tela, od stražnjice sve do nogu.

Najbolji način je da oslobodite pritisak na mišić piriformisa, ispod kog se nalazi išijas. Premestite novčanik ili telefon u neki džep jakne ili u tašnicu ili kakvu kopču za kaiš pantalona i na taj način  možete ublažiti bol.

 •  Tumor kičme

Tumori kičme su retki. Međutim, dobro je biti svestan svih mogućnosti ako počnete doživljavati bol u išijasu. Tumori kičme su nenormalne novotvorine koje mogu uzrokovati išijas ako se nalaze u lumbalnom delu. Budući da ti tumori mogu biti benigni ili zloćudni, trebate znati da li ih imate.


PROČITAJTE JOŠ: sta-je-to-alergija

 • Dijabetes

Unos šećera u vaš organizam može da poveća probleme u koliko ste dijabetičar. Ovo može dovesti do oštećenja živaca, uključujući išijas. Dijabetičari tipa 2 skloniji su stanjima kao što je radikulopleks neuropatija, koja može uticati na nerve bedara, stražnjice ili nogu.

KAKVE-su-posledica-koriscenja-hormonskih-tableta

 • Stres

Neka istraživanja su pokazala da išijas, poput drugih oblika bolova u leđima, može biti pokrenut anksioznošću. U vreme stresa veruje se da mozak može uskratiti kiseonik donjem delu leđa, samim tim i ovom živcu, što dovodi do bola ili slabosti u nogama.

 • Cipele s visokom potpeticom

Možda ćete izgledati dobro dok ih nosite, ali istraživanja su pokazala da visoke potpetice prebacuju vašu telesnu težinu prema napred, menjajući vaše težište ka napred.

Kada je tako onda ste prisiljeni da savijete kukove prema napred da biste se uspravili. Ovaj položaj karlice proteže mišiće koji se spuštaju duž bedara, a sa mišićima se isteže i sam nerv, iritirajući i izazivajući bol.

 Ako mislite da biste zarad posla trebali nositi potpetice, evo nekoliko saveta kako umanjiti njihov negativni uticaj na donji deo leđa.

 • Ograničite visinu pete na 5 centimetara.
 • Nosite udobne cipele pre posla i odmah nakon završetka posla.
 • Nosite visoke potpetice udobnog i užeg kalupa, kako vam noge nebi klizile napred.
 •  Uska odeća

Neki pacijenti s išijasom tvrde da uske farmerice povećale pritisak na išijas i da su im stanje dovele do pogoršanja.

 Lagana i udobna odeća, bez pritiska na lumbalni deo je veoma bitan faktor u sprečavanju iritacije išijasa.

 •  Prekomerna težina

Istraživanja pokazuju da prekomjerna težina može povećati pritisak na išijas, uzrokujući bol. Ako trebate skidati kilograme, što pre to uradite pre ćete se rešiti problema bola u leđima. 

 •  Držanje

Držanje je važno, posebno za one čiji rad zahteva nekoliko sati sedenja za računarom. Naučiti sedeti, hodati i samo se kretati uz dobro držanje može biti od neverovatne pomoći. Ukočenost i bol u kičmenom zglobu možete smanjiti jednostavnim uspravnim sedenjem ili stojeći ravno.

Vaše telo može memorisatiloše navike držanja putem mišićne memorije. Tada možete da iritirate išijas u koliko se po navici budete loše držali, sedeli i kretali. Moraćete uložiti svestan trud da promenite svoje držanje.

 • Dugo sedenje

Dugo sedenje može uzrokovati puno problema vašem telu, uključujući tu i išijas. Preporučuje se pauza, ustajanje, istezanje i čak malo šetnje, ako je moguće, svakih nekoliko sati kako biste održali pokretljivost i rasteretili pritisak.

Završne misli o životu s išijalgičnim bolovima
U većini slučajeva bol duž bedrenog živca može se umanjiti ili potpuno otkloniti pravilnim istezanjem, redovnim, laganim  vežbama, nekoliko svakodnevnih navika da promenite, a to je izgleda najteže. Neki će možda naći jedno jednostavno rešenje u nekim vežbama, dok će drugi možda trebati dugotrajniju terapiju.

Oštećenje živaca je ozbiljan problem, pa ćete se morati informisati i brzo primenjivati ​​lekove koji će vam pomoći pri kretanju bez išijalgijskog bola. Ako je bol jaka, posavetujte se sa lekarem kako biste utvrdili uzroke i napravili planove lečenja.

Čak i ako nije baš privlačno rešenje, jedna od najboljih stvari koje možete učiniti za sebe jeste da se nastavite kretati. Istezanje, hodanje, pravilno držanje, nošenje razumne odeće i obuće ključ su za ublažavanje bola i vraćanja vaše vitalnosti.

Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!