Kakve su posledice korišćenja hormonskih tableta


U ovom članku možete pročitati o simptomima smanjene funkcije štitne žlezde (hipotireoza) i simptomima prekomernog rada štitne žlezde (hipertireoza). I takođe o tome šta je to što možete sami uraditii kako biste poboljšali rad štitne žlezde.

 PROČITAJTE JOŠ: Kako-se-zastititi-od-negativne-energije-drugih

Često me pitaju šta da se radi ako se funkcija štitne žlezde smanji (ili poveća)?

Kada dođe do usporavanja rada štitne žlezde dolazi do: depresije, apatije, slabosti, smanjenog libida, gubitka kose, akni na licu i glavi.

Najčešće, ovi neprijatni simptomi ukazuju upravo na hipofunkciju štitne žlezde. Današnji članak posvećen je poremećajima u radu štitne žlezde prilikom korištenja sintetičkih, ženskih polnih hormona. I bez obzira na terapijsku ili kontracepcijsku svrhu, ali kod upotrebe ovih lekova dolazi do poremećaja rada štitne žlezde.

Uzroci i simptomi disfunkcije štitnjače

POMOZITE SVOJOJ ŠTITNOJ ŽLEZDI- NA POTPUNO PRIRODNOJ OSNOVI

Simptomi smanjene funkcije štitnjače često počinju čim žena počne piti oralne kontraceptive. Morate znati koji su ovi simptomi, jer se u suprotnom ne mogu primetiti.

Gde se nalazi štitna žlezda?

Nalazi se na prednjem delu vrata i ima dva režnja, poput leptirovih krila povezanih isthmusom. Normalno, štitna žlezda nije uočljiva, samo je neznatna mala izbočina. Ako vrhovima prstiju dodirnete vrat s obe strane, između ključnih kostiju, možete to osetiti.  Mora se dodirnuti vrlo nežno. 

Funkcija štitne žlezde

 • Pre svega, ona je odgovorna za stanje imuniteta. Ovo je bukvalno štit za naš organizam. Ona je prva na udaru uticaja spoljašnjeg sveta i iz našeg organizma.
 • Sledeća važna funkcija štitne žlezde je regulacija metabolizma. Reguliše sintezu energije u telu i način na koji ćelije apsorbuju tu energiju, odgovorna je za razmenu energije.

Svi organi i tkiva u našem telu, da bi normalno funkcionisali, trebaju energiju. Naš mozak troši najviše energije, jer upravo u njemu metabolički procesi idu najintenzivnije. Mozak je vrlo intenzivan. Stoga će se svi procesi koji se odvijaju u štitnoj žlezdi reflektovati na rad mozga. Kad telo ima dovoljno energije, osoba je mlada. Ima vedro i živopisno razmišljanje, sjajnu kosu i čistu kožu, elastične krvne sudove i zdravo srce. 

PROČITAJTE JOŠ: Svaki-nas-organ-koji-se-razboli-pretrpeo-je-emotivno-razaranje-pre-fizicke-bolesti

 

Štitna žlezda osigurava normalno funkcionisanje reproduktivnog sistema. Usko je povezana sa jajnicima, oni su poput dve strane istog novčića. Često se uzrok neplodnosti kod žena naziva padom funkcije štitne žlezde.

 • Odgovarna je za normalnu telesnu težinu.

  Štitna žlezda proizvodi niz hormona. Ako je funkcija žlezde povećana ( hipertireoza ), tada će biti mnogo ovih hormona. Ako se smanji ( hipotireoza ), onda će ih biti malo.

  Funkciju štitne žlezde reguliše hipofiza , ona proizvodi hormon koji stimuliše štitnjaču (TSH).. Ako se funkcija štitnjače smanji, tada će TSH biti puno, on to stimuliše. Ako se poveća, tada će TSH biti mali - nije potrebno stimulisati njegov rad.


  T4 (tetraiodotironin) ili hormon tiroksin glavni je štitnjačni hormon (više od 80% svih njegovih hormona). Tiroksin sadrži 4 molekule joda, povezane su sa transportnim proteinima.

  Glavna funkcija T4 je pretvaranje u aktivni hormon T3. Uz to, pruža energiju mozgu i krvnim ćelijama.

  T3 (trijodtironin ) sadrži 3 molekule joda. Ovo je aktivni hormon štitnjače (od 7 do 20%). Upravo T3 maksimalno utiče na visinu energije u telu, brzinu metaboličkih procesa, opšti nivo ljudskog zdravlja. T3 se, pored direktne sinteze u štitnoj žlijezdi, stvara i kada se izgubi jedna molekula T4 joda - to jest, formira se iz T4.


  T2 (diodotironin) sadrži u svom sastavu dve molekule joda. Zbog nedostatka T2 žena će imati prekomernu težinu, koju je  vrlo teško ukloniti.


  T1 (monoiodotironin, amin) podržava rad štitne žlezde i utiče na srce.

  Kalcitonin reaguje na visoki nivo kalcijuma u krvi. Inhibira višak izlučivanja kalcijuma iz kostiju i sprečava osteoporozu.

  LOKALNIM NANOSOM OVE MASKE UNOSITE DOVOLJNE KOLIČINE USVOJIVOG JODA - POSPEŠUJETE RAD ŠTITNE ŽLEZDE

  Šta utiče na štitnu žlezdu?

  • Na njen rad uveliko utiču bolesti grla, zuba, desni. Štitna žlezda zajedno sa tim organima ima jedinstven limfni sistem, jedan prsten. Iz tog razloga su za nju veoma štetni otrovi koje svakodnevno upotrebljavamo: sprejevi, gelovi, dezodoransi, roloni... Oni odlaze direktno u samu žlezdu i uzrokuju upalu, autoimune procese, suzbijaju njen rad (direktno toksično delovanje).
  • Manjak joda i visokokvalitetnih proteina uzrokuje simptome smanjene funkcije štitnjače. Proizvode hormone  na osnovu aminokiseline tirozin, u kombinaciji s jodom. Ako osoba ne dobija dovoljno proteina i joda s hranom, tada je moguća hipotireoza.
  • Još jedan razlog za pad u svojoj funkciji je autoimuna agresija, što kao rezultat daje autoimuni tireoiditis. Ova bolest je vrlo česta i teško se leči. 
  • Sve potisnute emocije , neizgovorene reči, bez suza smanjuju funkciju štitne žlezde. Osetite knedlu u grlu od gneva, krivice, besa. Na taj način poremete njen rad. Najčešće - prema hipotireozi. Ali postoji takav spoj mocija koje gore u osobi da je moguća čak i hipertireoza. Istina, ne zadugo - ona se iscrpljuje i dodatno smanjuje njenu aktivnost.
  • Stres izuzetno negativno utiče na rad štitne žlezde. Ona je usko povezana s nadbubrežnom žlezdom i zajedno trpi od stresa.

  Smanjena funkcija štitnjače prilikom upotrebe hormonskih kontraceptiva.

  Hipotireoza započinje uzimanjem oralnih kontraceptiva, a postaje vidljiva nakon svog otkazivanja. Mehanizam razvoja hipotireoze povezan  je s činjenicom da su štitna žlezda i jajnici direktno  povezani - u tim žlezdama postoje receptori koji su osetljivi na hormone jedni od drugih.

  Kada žena koristi sintetičke ženske polne hormone, oni suzbijaju sopstvenu funkciju jajnika. A, takođe, suzbijaju i funkciju štitne žlezde i nadbubrežne žlezde.

  Hormonski kontraceptivi u periodu dužeg korišćenja dovode do slabljenja funkcije svih endokrinih organa, pa ih je često teško obnoviti.


  Štitna žlezda. Simptomi smanjene funkcije štitnjače (hipotireoza).


  Ovi simptomi su direknto povezani sa glavnom funkcijom štitne žlezde - pružanjem energije organizmu. Kada dođe do pada energije - sve počinje propadati.

  • Umor, smanjena želja da se nešto učini, potpuni nedostatak motivacije , nemogućnost produžene koncentracije i pažnje, nečitak rukopis.
  • Često - pospanost, naročito kod lošeg noćnog sna. Javlja se potreba za spavanjem poslepodne, apneju u snu, kratkoću daha.
  • Zaboravnost, maglovito i sporo razmišljanje, loše misli, sporost u čitanju. Ovi simptomi su direktno  povezani sa nedostatkom energije u mozgu.
  • Postoji smanjeno  raspoloženje, apatija. To je donekle slično stvarnoj depresiji, simptomi su slični anemiji. Hronična depresija ili distimija, sindrom hroničnog umora.
  • Mogu postojati samoubilačke misli, opšta anksioznost, anksioznost, iscrpljenost na fizičkom, mentalnom, duhovnom, emotivnom planu. Neharmoničan odnos s nekim, jaka razdražljivost, netolerancija prema drugima.
  • Često se žene žale na gubitak kose. Kad kosa počne opadati jednostavno u pramenovima, žena počne da paniči. 
  • Kod hroničnog procesa dolazi do gubitka ili stanjivanja obrva. Kosa postaje suva, nova seda kosa raste ili uopšte nema rasta dlaka, krhkost postaje intenzivnija od rasta.
  • Suva koža, posebno na nogama, zmijska koža, suva i ispucala koža, rebrasti nokti, krhkost i foliranje noktiju.
  • Posebna tema su akne na licu i u kosi. Uključeni su i štitna žlezda i nadbubrežna žlezda. Bolovi i gnojna kožna oboljenja prilično su česta pojava.
  • Prekomerna težina raste (bez promene načina ishrane). Težina ne spada nakon porođaja, a osoba je pod opterečenjem. Nemogućnost gubitka kilograma, stalno gojenje.
  • Često, s teškom hipotireozom, telesna temperatura opada, metabolički procesi usporavaju. Osećaj smrzavanja, hladne ruke i stopala, česte groznice, niska telesna temperatura, prejaka reakcija na hladnoću.
  • Zadržavanje tečnosti do kongestivnog zatajenja srca, otečenih nogu što ometa hodanje, oticanje.  Problemi s krvnim pritiskom preniska ili visoka vrednost, varikozne vene. Tinitus, vrtoglavica od tečnosti u unutrašnjem uhu, unutrašnji svrab u ušima.
  • Smanjena fizička izdržljivost u odnosu na druge, manje energije od ostalih, dug period oporavka nakon bilo koje aktivnosti. Bol ruku nakon bilo kakvog naprezanja. Nemogućnost da dugo ustanejete, usporavanje tempa hodanja čak i kod laganih uspona.
  • Trpi i reproduktivni sistem - žena nema libido, nema ovulacije, često postoje krvarenja, nestabilan ciklus . Izraženi predmenstrualni sindrom, bolna menstruacija. Žena ne može zatrudneti, događaju se pobačaji.
  • Javlja se alergija koja može biti povezana sa umorom nadbubrežne žlezde. Često prati hipotireozu. Netolerancija na laktozu i bilo šta drugo.
  • Osteoporoza je neverovatna komplikacija hipotireoze. Nastaje zbog smanjenja sinteze tirokalcitonina i može dovesti do različitih fraktura kostiju. Praćena je s bolovima u zglobovima, kostima, mišićima. Javlja se bol u nogama (plantarni fasciitis), bolovi u stopalu.
  • Nemogućnost unosa hrane ujutro, nedostatak apetita, jaka glad uveče. Tvrd izmet, zatvor, sindrom iritabilnog creva, mučnina. Visok holesterol. 
   KAKO SAČUVATI SVOJE NERVE, A NE POSTATI OVISNIK O LEKOVIMA?

  Štitna žlezda. Simptomi prekomerno aktivne štitne žlezde (hipertireoza).

  To ću navesti kratko, jer je to puno ređe.

  • Puno energije;
  • Otkucaji srca ubrzani;
  • Mršavost (bez promene načina ishrane);
  • Opsednutost, nezdravi sjaj u očima, ispupčene oči.
  • Povišena telesna temperatura (niska ocena);
  • Poremećaji spavanja. Osoba je puna energije, ne može da spava.

  Primetite li simptome smanjenja funkcije štitne žlezde, pokušajte sami poboljšati njen rad.

  Pre svega, počnite povećavati unos hrane koja u sebi sadrži jod i visokokvalitetne proteine.

  Jodizirani proizvodi: so, mleko, morske alge, sušene alga (nije osoljena). Smeđe morske alge, spirulina, klorela, morski plodovi, morske ribe. Jod treba biti samo u koliko je organski, inače se ne usvaja. Jodomarin, jod, jodna voda - to je neorganski jod, ne apsorbuje se.

  Jod se apsorbuje samo u prisustvu selena i cinka. Većina algi u svom sastavu ima čitavu prirodnu tabelu, tu su selen i cink, te aminokiseline za proizvodnju hormona štitne žlezde.

  Zatim, pokušajte da izrazite svoje emocije. Naravno, ne preporučujem vikanje na ukućane, al morate da ispraznite emocije iz sebe. Jer u koliko to ne uradite, udaviće vas vaša štitna žlezda.

  Smanjite stres.

  Ako vas boli grlo ili vas muči zubobolja, to se onda mora izlečiti.

  Sami možete u dobroj meri poboljšati kvalitet svoje ishrane, baviti se svojim emocijama, smanjiti stres. Sve ostalo je isključivo individualno pitanje, to treba analizirati u konsultacijama.

  Obnavljanje rada bilo koje žlezde nemoguće je bez normalizacije celog endokrinog sistema. Potrebno je obnoviti celi endokrini prsten, rad svih žlezda unutrašnje sekrecije - one ne deluju same, nego isključivo zajedno.

  POMOZITE SVOJOJ ŠTITNOJ ŽLEZDI- NA POTPUNO PRIRODNOJ OSNOVI

  Važno: sve informacije predstavljene na web lokaciji www.naturalnicentar.rs su INFORMACIJE i ne zamenjuju savetovanje, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku negu.

  Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!