SIGNALI KOJI VAS UPOZORAVAJU DA VAŠ NAČIN ISHRANE NIJE ODGOVARAJUĆI ZA VAS


Čak i ako se pokušate pridržavati zdravog načina života, računate kalorije, proučavate sastav namirnica, pokušavate jesti uravnoteženo i ispravno, dešava se da vaša ishrana jednostavno ne bude odgovarajuća za vas.

 Razlozi za to su razni, al signali upozorenja da grešite, zaista postoje.  A o najvažnijim pišemo danas u ovom članku.

 

Kako-se-resiti-gljivicnog-obolenja-nokta?

CENA TRODELNOG SETA ZA MESEC DANA: 3100 din

Signali da vaša ishrana nije prava za vas

Poslednjih godina primetno je da mnogi od nas razmišljaju o tome kako se hrane lično, kao i porodično: mnogi počinju razmišljati o ispravnosti svoje hrane.

Ne, nije reč o dijeti, ni o načinima kako da se izgube kilogrami. Jednostavno, ljudi su počeli razmišljati o tome šta jedu, i pokušavaju jesti više zdravu hrane, a štetnu smanjuju na minimum.

Ova „moda“ pravilne ishrane ima i svoje nedostatke: prikupljanje podataka o zdravom načinu ishrane iz različitih (i često suprotstavljenih) izvora, mnogi sebe smatraju  nutricionistima, iako prave određene greške. Šta je ispravno, a šta nije - odgovor na ovo pitanje je individualan za sve. Ali svi možemo utvrditi da li je dijeta koju smo odabrali pogodna za nas iz vidljivih razloga.

  • Osećam se umorno i depresivno

Stalni osećaj umora, apatije i nespremnosti da bilo šta radite, pospanost - sve to može biti znak ne samo fizičkog prekomernog rada ili stalnog stresa, već i loše ishrane.

Upravo ste doručkovali, ali kad napustite kuću već se osećate umorno? Ne pomažu ni grickalice u toku dana, ni još jedna šolja kafe ne uspeva da nas oraspoloži?

Možda je cela poenta u tome da ste jednostavno neuhranjeni - dijete dovode telo u stanje stresa, a ono pokušava uštedeti energiju koliko god je moguće, uranjajući naše telo i mozak u hibernaciju.

Drugi razlozi su zaista pogrešni proizvodi. Naše telo ne može da dobije energiju od hrane koja je podvrgnuta dugotrajnoj termičkoj obradi. Kupovna polugotova jela u sebi ne sadrže ništa što u sebi život ima. Poluhrana - nula! Jela koja se pripremaju duže vreme, pa se sve u njima skuva i ubije. Ako vam u svakodnevnoj ishrani nedostaje svežeg povrća i voća, budite spremni na to da će vas umor pratiti svugde. Nije potrebno "hraniti se" brzim ugljenim hidratima - slatkišima, kolačićima,  slatkim napitcima. Bolje je pojesti jedan dobar obrok sa sirovim žitaricama-pahuljicama, suvim voćem i tu ćete organizam napuniti energijom i dugo biti siti.


Konstantno loše raspoloženje i depresivno stanje, osećaj anksioznosti može biti prouzrokovano nepravilnom ishranom. Ako doručkujete kafu za doručak, za ručak jedete nešto na poslu gotovu poluhranu, beživotnu, a sendviče za večeru, očekuje vas nedostatak Omega-3 u organizmu, kao i drugih esencijalnih aminokiselina, vitamina i minerala. Što više konzumirate hranu bogatu konzervansima, to više vaš mozak gladuje. Otuda i depresija i podložnost čestim stresovima.

PROČITAJTE JOŠ: Naucite-koja-je-to-antistres-hrana-potrebna-svima-nama

  • Problemi s kožom i kosom

Nutricionisti smatraju da je loše stanje kose najvažniji znak da vaša ishrana nije prikladna za vas. I obrnuto - ako su vlasi kose, jake, guste i sjajne, onda jedete pravu hranu. Ako vam je kosa lomljiva i suva, najverovatnije je da vaš način ishrane ima nedostatak belančevina, tako da biste obavezno trebali uključiti meso, ribu i mahunarke, pojedinačno i mlečne proizvode. Ako kosa loše izgleda, potražite razlog u nedostatku gvožđa (jedite crveno meso, jetru, jaja, crveno povrće).

Ako se problemi primete i na koži - ona je suva, bez sjaja, perutava, što znači da vam nedostaju masnoće u ishrani. Pod mastima mislimo na zdrave masti - Omega-3 i ostale masne kiseline koje se nalaze u morskoj ribi, nerafinisanim biljnim uljima, orasima, semenkama, avokadu, maslinama.

Ali hrana pržena u ulju, se mora izbaciti iz upotrebe - ovo nisu masnoće koje su nam potrebne. Takav način ishrane će izazivati iritaciju i probleme s kožom, osipe, svrab, crvenilo, proređivanje kose i prevremeno starenje.

  • Pad imuniteta

Ako se stalno prehlađujete, uhvati Vas kijavica  od najmanjeg  povetarca ili ako je klima uređaj uključen, ako se virusi i prehlada „prilepe“ za vas - to je jasan pokazatelj da je vaša ishrana neuravnotežena. Upravo iz hrane crpimo ogromnu većinu hranjivih sastojaka, potrebnih vitamina i minerala koji formiraju naš imunitet. U koliko je ishrana kvalitetna, imuni sistem se veoma aktivno bori sa negativnim spoljnim uticajima, u koliko ste skloni čestim razbolevanjima potražite razlog u ishrani.


To dokazuju ne samo vaša lična zapažanja, već i naučna. Istraživači sa Sveučilišta Cornell kažu da je među pacijentima koji se žale na česte prehlade došlo do očiglednog poboljšanja zdravlja gotovo odmah nakon promene načina ishrane.

Jedite hranu koja je bogata vitaminima: leti su to sezonsko voće i povrće, zimi smrznuta hrana i konzervirana. U nekim slučajevima možete iskoristiti „pomoć“ , pažljivo odabrane suplementacije.

Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!