Vežbe disanja za osobe koje su preležale COVID-19 preporučene od ruskog Ministarstva zdravlja


Zašto plućima treba vežbanje?
Čak i pored blagog toka koronavirusnom infekcijom, može doći do komplikacija na plućima. Pacijenti često imaju fibrozu - proliferaciju vezivnog tkiva kao posledica teške upale. Kao rezultat, respiratorna površina pluća se smanjuje, pojavljuju se otežano disanje i brz umor kod bilo kakvih fizičkih aktivnosti.

Organizam se može oporavljati više meseci, sve u zavisnosti od stepena oštećenja. Vežbe disanjaće pomoći i ubrzati proces regeneracije. Pored toga, neke vežbe su predviđene za "popravljanje" pluća i povećanje njihove zapremine.

Postoje dva najjednostavnija načina za razvoj pluća. Prvi je naduvavanje balona. Pluća se tom prilikom šire zbog konstantnog otpora pri izdisaju. Drugi način je izdisanje kroz tanku cev čiji je kraj zaronjen u vodu. Što je cev duža, to se duva sa više naprezanja, što za rezultat daje širenje pluća.

U nekim slučajevima ovo može biti dovoljno za rehabilitaciju, ali  kada pacijent izvede više uzastopnih vežbi, daleko je delotvornije. Osobama koje su preležale COVID-19 najčešće se savetuje "paradoksalna" vežbe disanja Strelnikova.

Kako deluje Strelnikova gimnastika?
Set vežbi je razvila operska pevačica Aleksandra Strelnikova. Poveren način za obnavljanje glasa pokazao se korisnom za pluća i taj način je veoma brzo stekao popularnost u SSSR-u.

Glavna karakteristika Strelnikove tehnike je: oštro i učestalo udisanje kroz nos, koje prati niz pokreta. Takav je dah vrlo bučan, čini se da osoba uvlači vazduh, kao da ga pokušava namirisati. Istovremeno, izdah je potpuno normalan, gotovo neprimetan.

Svesno udisanje pruzrokuje naglo povećanje volumena pluća zbog učestvovanja dijafragme u procesu disanja. Krv aktivnije zasićuje plućno tkivo, samim tim njihovo disanje postepeno dolazi u normalu. Prvi efekti bi trebali biti primetni nakon otprilike 12-14 dana treninga.

Vežbanje se preporučuje kod astme, upale pluća i hroničnih bolesti pluća.

Idealno bi bilo da se kompleks izvodi na svežem vazduhu, međutim, ako je to potrebno, "vežba za pluća" može se izvoditi i bez ustajanja iz kreveta.

Vežbe za pluća
Respiratorna gimnastika Strelnikove uključuje 11 vežbi koje se mogu izvoditi bilo kojim redosledom. 

 • 1 vežba.

Stojite uspravno, ruku savijenih u laktovima, dlanovi okrenuti ka napred. Morate udahnuti šumno i stisnuti dlanove u šake. Pri izdisaju stegnite šake.

SIRUP ZA IZBACIVANJE ŠLAJMA I UBLAŽAVANJE KAŠLJA

 • 2. vežba

Stanite uspravno, ruku stisnutih u šake i smeštenih u visini struka. Tokom udisanja gurnite ruke prema dole, dok izdišete, vratite ih natrag.

 • 3. vežba

Malo se sagnite, ruke su vam opuštene. Morate se još sagnuti uz oštar udah kao kada se duva guma. Prilikom izdaha se vraćajte  u početni položaj.

BIODIHIDROKVERCETIN - TAKSIFOLIN - NAJJAČI ANTIOKSIDANS NA SVETU❗❗❗

 • 4.vežba

Potrebno je izvršiti zaokret tela udesno i istovremeno polu čučanj, u ovom trenutku dolazi do udisanja, a ruke izvode hvatajući pokret. Pri povratku u početni položaj sledi izdah.

 • 5.vežba

Podižite ruke do nivoa grudi i savijajte ih u laktovima. Udahnite i tom prilikom se jako obgrlite rukama. Vraćate se u početni položaj uz izdah.

 • 6. vežba

Kada se sagnete, udišite, a zatim ustajete i grli svoja ramena. Izdisaje treba raditi između savijanja.

 • 7. vežba

Okrenitee glavu na jednu stranu i naglo udahne, a zatim na drugu stranu i izdahnite. Vežba se može izvoditi stojeći ili ležeći.

 • 8. vežba

Naginjete glavu u stranu što je više moguće i pokušava uhom dodirnuti rame. U trenutku pokreta udisanje se izvodi kroz nos, a zatim sledi izdah. Glava se polako vraća u prvobitni položaj, pokret se ponavlja prema suprotnom ramenu.

 • 9. vežba

Savijte glavu prema dole, naglo udahnite, a zatim podigne glavu, izdahnite, zabacite je ka nazad udahnuvši još jednom. Izdahnite.

 • 10. vežba

Stavite desnu nogu pozadi, a levu ispred tela. Treba da sednete, oslonjeni na levu nogu, dok udišete. Vežbu ponavljate na desnoj nozi.

 • 11. vežba

Za ovu vežbu podižite levu nogu savijajući je sve do grudi pri tom naglo udahnite. Vežbu ponovite i sa desnom nogom.


BIODIHIDROKVERCETIN - SAMO DOK TRAJU ZALIHE!!! UŠTEDITE 650 DINARA NA VELIKOM PAKOVANJU OD 180 DOZA
Kako se pravilno rade vežbe disanja?

Ruski doktori preporučuju da se krene sa jednom ili dve vežbe disanja i prvih dana vežbaju samo po 5-10 minuta. Broj vežbi treba postepeno povećavati, a ukupno trajanje vežbanja treba da bude 1-2 meseca.

„Postepeno povećanje opterećenja u obliku povećanja broja ponavljanja treba izvesti nakon konsultacija sa lekarem koji vas vodi“, rekla je Elena Bartanova, šefica odjela rehabilitacionog tretmana.

Specijalisti preporučuju praćenje pulsa i brzine disanja tokom vežbanja, kao i praćenje zasićenja kiseonikom(saturacija) pomoću pulsnog oksimetra. Ako se primete pogoršanja, kao rezultat vežbanja, prestanite vežbati i posavjetujte se s lekarom.

„Eliminišite nelagodnost i bol u toku vežbanja. Pridržavajte se preporuka za tehniku izvođenja vežbi, pratite stanje i eventualne kontraindikacije", naglasila je Bartanova.

Treba imati na umu da su Strelnikove vežbe disanja samo jedan od preporučenih vežbi disanja. 

Ministarstvo zdravlja naglašava da je nemoguće da bolesna osoba radi vežbe disanja, trening treba otpočeti u ranoj fazi oporavka.

Svaki organ u čoveku vibrira određenom vibracijom, evo kako to funkcioniše

Važno: Sve informacije na web stranici NaturalniCentar su samo za INFORMACIJE ne zamenjuju savete, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.


Sviđa vam se? Podelite sa prijateljima!

Zapratite naš fb       

Zapratite naš youtube