Šta je to regresija i zašto često upadamo u to stanje


Regresija je oblik psihološke odbrane, koji se sastoji od toga da se pojedinac vraća na ponašanje povezano sa ponašanjem u ranom detinjstvu. Dakle prelazak na neki od prethodnih nivoa mentalnog razvoja.

Odrastao čovek zapada u stanje regresije kao posledica neke frustracije ili nekog stresnog doživljenog u toku dana. Kada naiđete na prepreku, a niste u stanju da takvu situaciju rešite na vama željeni način. Ulazite u regresiju, a to je vraćanje u prošlost (detinjstvo).

PROČITAJTE JOŠ:FREKVENCIJE ŽIVOTA 

Tada automatski ulazite u odbrambeno stanje regresije i pomoću nje pokušavate smanjiti porast anksioznosti. Nesvesno se vraćajući se u detinjstvo, kao kada ste u dečijem uzrastu rešavali probleme straha i stresa. 

Tipičan primer regresivnog stanja je da u večernjim časovima nakon svih obaveza, sednete u neko vama udobno mesto u stanu i smažete teglu pekmeza, krema, čokoladu ili šta god to vama bilo milo.

Jer smo kao deca u periodima bolesti bili maženi i paženi, nutkani svim i svačim, doživljavali tuđu pažnju, koju i u stanju stresa, a imamo ga svakodnevno, i dan danas i te kako želimo.

Jednostavno rečeno ceo život smo željni mame i tate ili ko nas je već mazio i pazio kada nam je bilo teško, ato ga danas nemamo.

Al imamo slatkiše!🥧🥧🥧

 

ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE NA SLIKU

LUNARI

 

Važno: Sve informacije na web stranici NaturalniCentar su samo za INFORMACIJE ne zamenjuju savete, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.


Sviđa vam se? Podelite sa prijateljima!