Kako emocije utiču na zdravlje čoveka


Kako negativne emocije utiču na naše zdravlje:

Ljubomora - je nemir izazvan željom da se ograniči kretanje i sloboda druge osobe u svojoj blizini. To je vrsta pohlepe koja izaziva nesanicu i česte migrene;

  • Anksioznost - depresija - smanjuje energiju u osobi terajući osobu da se boji sveta oko sebe. Takva česta stanja izazivaju probleme sa krajnicima i grlom, bronhitisom, pa čak i gubitkom glasa. To je posledica stalnog obuzdavanja.
  • Mržnja - to su nagli talasi energije, prelivanje tela energijom bez uspeha, potresanje cele ljudske psihe. Osoba često pati od najmanjeg neuspeha i reaguje impulsivno. Takvo stanje često izaziva probleme sa žuči, stomakom i jetrom.
  • Iritacija - podrazumeva osobu koja se ljuti na svaku sitnicu, tu se može reći da su oslabile zaštitne funkcije. Takve osobe često pate od napada mučnine i nikakav lek protiv ne pomaže.
  • Arogancija i snobizam - arogancija izaziva stalno nezadovoljstvo stvarima i ljudima oko sebe, a odgovor tela na takvo stanje jesu problemi sa zglobovima, crevima i pankreasom.
  • Strah - on se pojavljuje kod ljudi za koje je glavni cilj opstanak. Strah upija energiju, čini osobu ciničnom, povučenom, hladnom. Sumnja i nepoverenje, verovanje u neprijateljstvo okoline izaziva artritis, gluvoću i senilnu demenciju.
  • Nisko samopouzdanje - osećaj krivice za svaku grešku osobi preoptereti misli i izaziva hroničnu glavobolju.
  • Nezadovoljstvo, dosada, tuga - ove emocije zaustavljaju protok energije u telu, izazivaju stagnaciju, gubitak motivacije. U nastojanju da se zaštite od rizika i novih vezanosti, osoba se povlači u osećaj tuge i gubi mogućnost primanja svetlih i pozitivnih emocija. Kao rezultat toga, oboleva od zatvora, astme, imunideficitarnih stanja, impotencije, frigidnosti.
  • KAKO SE REŠITI VIRUSNIH BRADAVICA?

Negativne emocije osobi oduzimaju energiju i uzalud je rasipaju. Zbog stalnog gubitka emocija osoba je prisiljena da traži nova zadovoljstva, a nije u stanju da ih zadrži. Tada se ciklus zatvara, osoba celo vreme pokušava da pronađe nova i nova zadovoljstva, novu zabavu i konstantan strah da to neće pronaaći. Takvo stanje dovodi do očaja i nesanice.

Naravno, svako nekada ima neke od gore navedenih emocija. To je sasvim normalna reakcija na određene probleme koje osoba ima u toku života.

Probleme donosi dugotrajno emocionalno stanje od nekih gore navedenih. To su stanja koja podkopavaju organizam i mogu čoveka da učine bespomoćnom u odnosu na spoljne faktore i na taj način stvaraju osnovu za razna obolenja.