Susam je ljudima poznat od davnina. U početku je korišten u kuvanju, dodavanju raznim jelima. Hrani daje neobičan ukus. Urađeno je veliko naučno istraživanje o susamu idoktori ga od tada u alternativnom lečenju i te kako preporučuju.
Sirovinski sastav susama:
- vitamini A, B1 (tiamin), B2, PP i E;
- minerali - gvožđe, kalijum, magnezijum, fosfor. A količina kalcijuma u sirovim semenkama je posebno velika - 970 mg na 100 g. To je više nego u siru i mleku;
- fitin;
- susamin - organska supstanca koja smanjuje nivo "lošeg" holesterola i podstiče gubitak kilograma;
- alimentarna vlakna;
- masne kiseline.
- Semenke susama su upola sastavljene od ulja, pa je njihov kalorijski sastav prilično visok - oko 580 kcal na 100 g.
Prednosti susamovih semenki:
- Imaju izraženo protivupalno dejstvo i sposobne su da inhibiraju ćelije raka.
Blagotvoran efekat izražen je sledećem:
- Susam je uključen u nadoknadu kalcijuma, koji je neophodan za pravilno formiranje koštanog tkiva. Fluor i cink doprinose njegovoj boljoj apsorpciji, pa je redovna upotreba susamovih semenki odlična prevencija osteoporoze.
- Sezamin normalizuje metabolizam lipida i potstiče gubitak kilograma. U kombinaciji s masnim kiselinama snižava holesterol i sprečava pojavu ateroskleroze.
- Vitamini A i E usporavaju proces starenja i pomažu u održavanju mladosti i lepote. Imaju antioksidativna svojstva i štite telo od negativnog delovanja slobodnih radikala.
- Vlakna i vitamin PP doprinose boljoj probavi hrane i pročišćavaju creva od štetnih supstanci.
- Tiamin je neophodan za normalno funkcionisanje srca i krvnih sudova, pomaže zdravlju nervnog sistema, ubrzava metabolizam i poboljšava apsorpciju hranljivih sastojaka.
- Fitosterol jača imuni sistem. Kao rezultat toga, ko konzumira redovno semenke susama, gotovo da nikada nije prehlađen.
- Bodybuilderi jedu susam za brzi rast mišića jer proteini čine oko 20% ukupne težine semena. Takođe ga jedu pristalice vegetarijanstva, nadoknađujući nedostatak životinjskih belančevina.
- Vitamin B2 ubrzava rast, pa se preporučuje deci u malim količinama.
- Prednosti susama za žene imaju blagotvoran uticaj na reproduktivni sistem i zdravlje mlečnih žlezda. Pomoći će vam da se rešite mastopatije. Svakodnevni unos semena za vreme menopauze pomoći će u ublažavanju klimakteričnih simptoma.
- Flosterol sprečava nagomilavanje viška kilograma i pojavu poremećaja metabolizma, povezanih s godinama.
- Antibakterijski učinak semenki blagotvorno utiče na stanje usne šupljine.
- Poboljšava rad jetre, posebno pomažu kod mamurluka.
Međutim, prženi ssusam, koji se koristi u kuvanju, nema korisne osobine. Sve vredne komponente se uništavaju na temperaturi od: (95% C).
Semenke crnog susama su ređe u Srbiji, ali imaju slične lekovite osobine, kao i beli susam.
Koriste se za lečenje kožnih bolesti, osteoporoze, artritisa, poboljšanja probavnog trakta i sprečavanja raka. Uz to, koncentracija kalcijuma u njima je čak i veća nego u belim semenkama.
Kako koristiti:
Terapijsko seme susama se koristi u kuvanju, kozmetologiji i medicini.
Susam ima prijatnu aromu oraha i bogat ukus. Stoga se njegovo seme dodaje u salate i koristi za ukrašavanje pečenja. Uz njihovu pomoć možete dati uobičajenom sosu neobičan ukus. Ili ga pomešajte sa prezlom. Samo se seme najpre mora samleti. A da bi dobili lepši ukus, preporučuje se da se isprži.
Recepti koji se koriste za lečenje određenih bolesti:
- Smesa od 2 kašikice mlevenog susamovg semena i 1 kašike meda će ublažiti probleme sa zatvorom. Mora se razmutiti u čaši vode i taj napitak se pije svakodnevno dok se ne regulišu simptomi.
- Kod neuralgije potrebno je jesti 1 supenu kašiku susamovih semenki sa medim.
- Za lečenje upale mlečne žlezde pravi se oblog od mlevenog susama i biljnog ulja.
- Hemoroidi: pomoći će sljedeća supa - 2 kašike semenki susama i 500 ml vode i kuvajte 5 minuta.Treba malo ohladiti i piti u toku dana.
U koliko nemate zdravstvenih problema dovoljno je pojesti 2 do 3 kašikice sirovog susama dnevno. One će organizmu pružiti potrebne elemente. Ali ne treba ih piti na prazan stomak, jer će se pojaviti mučnina i žeđ.
Seme je potrebno temeljnosažvakatii ili natopiti u vodi 2-3 sata, a zatim pojesti. Koriste se i za smanjenje apetita, jer osećaj sitosti traje prilično dugo.
U kozmetologiji se aktivno koristi susamovo ulje.
- Štiti kožu od ultraljubičastog zračenja, stoga je sastavna komponenta krema za sunčanje;
- Vitamini poboljšavaju izgled kože, leče manje ozlede i sužavaju pore.
Kontraindikacije
Uprkos velikim blagodatima susamovih semenki, u nekim slučajevima mogu da budu štetne.
Njihova upotreba u lekovite svrhe treba biti ograničena u sledećim slučajevima:
- s visokom koagulabilnošću krvi i trombozom;
- s predispozicijom za stvaranje bubrežnih kamenaca i peska u mokraćnom sistemu;
- s povećanom kiselinom želuca;
- s pojavom pojedinačne netolerancije na komponente.
- Tokom trudnoće susam treba jesti krajnje oprezno, jer je u stanju da promeni hormonski status i izazove pobačaj.
U koliko vam se dopada, podelite sa prijateljima!!!