10 proverenih načina kako uspešno možete ukloniti osećaj straha, panike, anksioznosti


Primera radi- treba da putujete avionom il bilo gde da idete na put kolima- javlja se osećaj strepnje, nervoze.

Ili se svakodnevno "dozirate", putem vesti, o korona virusu- paničite! 

Da ne nabrajam razloge zbog kojih se sve može osetiti uzbuđenje, strah, panika.

Ono što je tema mog pisanja danas jeste kako i na koji način veoma brzo možete povratiti mir i stabilnost.

Evo 10 proverenih, jednostavnih, besplatnih načina kako možete pomoći sebi u sličnim situacijama.

Prava formula da izračunate koliko vode treba da popijete u toku dana


1. Dišite!
Da, baš tako, potrebno je samo da dišete.

Evo kako: Počnite svesno udisati kroz nos i izdisati na usta. Brojimo: Udišemo do 5 brojanja, izdišemo za 5 brojanja.

Palcem stisnite desnu nozdrvu, udahnite vazduh levom i mentalno dovedite dah na mesto udah izdah na nosu, zatim uklonite palac iz desne nozdrvu i zatvorite levu, izdišite kroz nju.

Udahnite kroz jednu nozdrvu, izdahnite kroz drugu. I tako u krug. Postoji široka lepeza načina disanja, pratite organizam i gledajte kako reagujete.

Zaboravite na neraspoloženje i nesanicu2. Meditirajte!
Meditacija, meditacija, što je duže moguće, već ste umorni od slušanja ove priče, ali to zaista deluje!

Niko vam ne govori da morate satima sjditi u položaju lotosa, već zauzmite udoban položaj sedenja. 10 minuta je dovoljno da vaše misli postanu smirene.

Na internetu ima jako puno raznih zvučnih zapisa sa zvukovima prirode, ptica. Pustite takvu muziku i samo slušajte.

3. Interakcija s vodom!
Voda je naš najbolji pomoćnik u stresnim situacijama. Sve zavisi od vas: polivanje hladnom vodom, tuširanje toplo-hladno, kupka sa dodatkom soli, sauna. Možete na minut staviti ruke u zamrzivač na led ili jednostavno umiti lice hladnom vodom.

4. Kretanje!
Fizička aktivnost je odličan način da se odagnaju uznemirujuće misli.

Nema potrebe da idete u teretanu ili da trčite u parku, možete se setiti svog detinjstva i skakati u mestu, kao da preskačete vijaču il igrate lastiš. Možete upaliti neku dobru muziku i otplesati nešto kao u vreme kada ste išli u neku diskoteku. Dovoljno je 5 minuta. 

Uradite 10 čučnjeva, nekoliko sklekova. Žustro posptremanje stana. Šta god. Samo se krećite.

5. Vičite!
Ako živite u svojoj kući ili imate priliku otići u polje, šumu, to je prava sreća. Vičite na sav glas do iznemoglosti, do promuklosti. Možete vikanjem izgovarati rečenice ili se jednostavno samo derati. Pri tom mašite rukama, lupajte nogama!

U gradu idite na neke mostove i vičite, pored pruge. Ko vozi može da viče u kolima, ako je sam, da neko ne pomisli da je odlepio.

Čak je i u stanu moguće izbaciti nabijene negativne emocije, a da se pri tom vaše komšije ne onesveste.

 Lezite na leđa, savijte kolena, naslonite se na laktove, lagano savijte telo, nagnite glavu unatrag, otvorite usta i počnite tiho vikati. Bitno je da to uradite svom snagom, bez razmišljanja kako to deluje spolja.

6. Zaposlite se pisanjem!

Kad vam se misli roje u glavi i otežavaju koncentraciju, brzo pisanje može vam biti od pomoći.

Uzmite list papira, olovku, postavite na telefonu alarm na 15 minuta i počnite pisati sve što vam padne na pamet.

Veoma je bitno da ne podignete olovku sa papira dok se alarm ne čuje, nema razmaka, nema interpunkcija, samo pišite. To deluje kao jedna ogromna reč.

U koliko ste u fazi kada ne znate šta je to što vas muči onda pišite: "Uopšteneznamštatrebadapišemneznamštadaopišemništaneshvatam..." Osnovno je da ne stanete ni za jednu jedinu sekundu. Odlična vežba da vam razbistri misli i to će vam pokazati šta se svevrti u vašoj glavi. Pokušajte.

 Otopite kalcifikate u bubrezima 


7. Vratite se ovde i to odmah!
Kad vas neka uznemirujuća misao počne previše gnjaviti, postavite sebi pitanje - je l ja ovo razmišljam o prošlosti ili o budućnosti?

Znamo da prošlost  ne možemo ispraviti ni na koji način, a budućnost sada ne postoji.

Ako je su vaše misli vezane za ta dva pojma odmah se vratite ovde gde ste sada, jer ovo i sada je jedino postojanje. I pitajte sada sebe:"Šta je za mene sada zaista važno, hoće li mi to biti važno za godinu dana, za 5 godina, kakav osećaj ili kakve emocije ovo pitanje kod mene sada pokreće?"

Pa imenujete ovaj osećaj (na primer, strah, bes, nemoć, tugu), tada bi bilo dobro to pretočiti u neku fizičku akciju, na primer, mahanje rukama, odgurnuti rukama zamišljeni problem, oprati suđe ili obrisati pod. Na taj način ne dozvoljavamo mislima da se pretvaraju u emotivnu stegu.

8. Potapšite se po ramenu!
Ako ne volite pisati ili razmišljati, samo stavite desnu ruku na levo rame, a levu na desno i počnite se tapšati naizmenično. Desni dlan, levi dlan, desni, levi. U svom ritmu. Možete se lagano njihati telom desno i levo. I na kraju svega, zagrlite se i uputite sebi neke lepe reči, može i u sebi, koje želite da čujete.

9. Provetrite glavu!
Možete i te kako, naravno da nije greška u pisanju, a ako se pitate kako, odgovor je jednostavno, pružite glavu kroz prozor  i provetrite je, pa to ništa ne boli!

Ili možete sesti uspravno, staviti noge na pod pravim uglom, staviti jednu ruku na čelo, a drugu na potiljak i tako sedite nekoliko minuta. Zatim zamenite ruke. Misli vam se usporavaju, disanje postepeno postaje mirnije.

Kako-se-resiti-gljivicnog-obolenja-nokta?

CENA TRODELNOG SETA ZA MESEC DANA: 3100 din10. Stop!
I na kraju, još jedna vežba koja će vam pomoći da se brzo smirite, saberete misli i donesete pravu odluku.

Ova vežba se sadrži od dva dela. Može se raditi u stojećem ili u sedećem položaju.

Prekrstite noge. Ispružite ruke ispred sebe nadlanice okrenete jednu prema drugoj, potom stavite desnu ruku iza leve tako da se dodiruju dlanovima, uplićete prste i savijate laktove okrećemo ruke prema unutra. Pritisnite ih na grudi tako da laktovi gledaju prema doe. Glavu držite ravno, ne zabacujte je ka nazad, brada je spuštena, jezik je na gornjim zubima, oči gledaju prema gore. Stojite u ovom položaju jednu minutu.

Prelazimo na drugi deo vežbe. Stopala stavljate paralelno, prekrstite ruke, spustite ih dole i spojite vrhove prstiju obe ruke jedni s drugima, palčevi paralelni s podom, a ostali gledaju prema dole. Jezik je još uvijek na gornjim zubima, ali sada gledamo kroz povezane prste na pod.

Ovo je bilo 10 vežbi, veoma efikasnih, odaberite ono što najviše odgovara vama,  i posmatrajte kako uznemirujuće i anksiozne misli odlaze od vas!


Važno: Sve informacije na web stranici NaturalniCentar su samo za INFORMACIJE ne zamenjuju savete, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.


Sviđa vam se? Podelite sa prijateljima!

Zapratite naš fb       

Zapratite naš youtube