7 ZNAKOVA DA NE JEDETE DOVOLJNO PROTEINA


Proteini su veoma važni za održavanje vašeg tela u dobroj formi. Ima ih u raznim proizvodima, na primer: meso, mleko, riba, soja i jaja, kao i pasulj, mahunarke,... Kada prođu kroz probavni sistem proteini ostavljaju aminokiseline koje su potrebne fizičkom telu.

Medicinski stručnjaci preporučuju uzimanje proteina svaki dan u količinama:
• Žene (u  od 19 do 70 godina): 46 grama.
• Muškarci (od 19 do 70 godina): 56 grama.

U koliko se ne unese dovoljna količina proteina u organizam, to može uticati na sve delove vašeg tela, od glave do pete.

Evo nekoliko razloga zbog kojih biste trebali razmisliti o povećanju unosa proteina.

7 znakova da ne jedete dovoljno proteina

1. Slab rast kose

Jeste li znali da je vaša kosa napravljena uglavnom od proteina poznatog kao keratin, koji je važan za čvrstinu vaše kose?

Određena doza je potrebna da bi vaša kosa bila bujna i jaka. Dakle, kad vaš organizam ne dobije dovoljnu količinu proteina, on započinje proces njihovog sakupljanja i taloženja za vitalne funkcije, pri tom  maksimalno zaustavlja njihovu upotrebu. A to dovodi do stanjivanja i gubitka kose.

2. Zadržavanje tečnosti

Oticanje ili nakupljanje tečnosti, posebno u donjem delu tela, je još jedan znak nepravilnog unosa proteina. Proteini pomažu da inhibiraju nakupljanje tečnosti u stopalima i gležnjevima jer zadržavaju so i vodu u krvnim sudovima.

Ako nema dovoljno proteina, ove tečnosti se mogu izliti u obližnja tkiva i dovesti do otoka u nogama i stopalima, što može biti veoma bolno.
Pročitajte:Podmladite-organizam


3. Pad imuniteta

Nizak nivo proteina u vašoj ishrani može vas učiniti osetljivijim na bolesti. Protein jača imuni sistem pa ga održava bez problema. Sastoji se od leukocita, antitela, proteina u krvi i niza imunoloških molekula poput interleukina i citokina.

Neadekvatan nivo proteina u organizmu ne može omogućiti vašem telu da stvori dovoljno imunoloških molekula i na taj način će oslabiti vaš imunitet, što može dovesti do češćih i težih infekcija.

Kako-se-resiti-gljivicnog-obolenja-nokta?

CENA TRODELNOG SETA ZA MESEC DANA: 3100 din

4. Slabi i lomljivi nokti

Slabi i lomljivi nokti, uz ivice noktiju, neki su od prvih upozoravajućih znakova da telo ne dobija dovoljno belančevina.

Nokti su prekriveni slojevima proteina zvanim keratin. Kada vašem telu nedostaje proteina, nedostaje mu gradivni materijal za rast snažnih noktiju. Osim toga, nizak unos proteina može dovesti do pojave belih mrlja na noktima.

5. Promene u raspoloženju

Nedostatak proteina u vašoj ishrani može dovesti do promene raspoloženja. Da li znaš zašto?

Pa, proteini čine da se osećate siti i regulišu stabilan nivo šećera u krvi koji vas sprečava da gubite energiju.

Ovo je važno jer ako nemate stabilan šećer u krvi, verovatnije je da ćete osetiti naglu razdražljivost i promene u svom raspoloženju. Zbog toga se uvek preporučuje da imate dobre izvore proteina, kao što su riba, jaja i mahunarke, kako biste pomogli mozgu da stvori dovoljnu količinu prirodne hemikalije koja vam poboljšava raspoloženje. 

6. Poremećaj vašeg sna

Kada vaše telo ne dobija dovoljno belančevina da bi mozak radio, to može uzrokovati hormonsku neravnotežu koja će na kraju odraziti na vaš san.

Štaviše, kada vam se telo i mišići naprežu zbog neadekvatnog unosa proteina, sigurno ćete loše spavati.

7. Nepravilnost u menstrualnom ciklusu

Jeste li znali da bilo koja vrsta prehrambenih nedostataka, uključujući nizak nivo proteina, može uzrokovati poremećaje u ciklusima kod žena?

Osim toga, ishrana sa malo proteina i visokim sadržajem šećera i ugljenim hidratima može dovesti do viška natečenosti, slaganja kilograma i debljanja.


Sviđa mi se? Podijelite sa svojim prijateljima!

Zapratite naš fb       

Zapratite naš youtube