8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU DOBROM ZDRAVLJU BEŠIKE


Bešika je mišićni organ koji je ima funkciju sakupljanja i uklanjanja urina iz organizma.

Oko 15% populacije tokom svog života suočeno je s različitim bolestima bešike od uobičajenog cistitisa do onkologije). 

Za dobro zdravlje ovog organa odgovorne su:životne navike svakog pojedinca, nasledni faktor, način ishrane. 

Upotrebom korisnih namirnica može se poboljšati stanje mokraćnog mehura i smanjiti njegovo obolevanje. 

8 NAMIRNICA KOJE POMAŽU DOBROM ZDRAVLJU BEŠIKE

 •  Čili papričica - sadrži veliku količinu kapsaicina, supstance koja pomaže opuštanju zida bešike i smanjenju  bolova izazvanih spazmom glatkih mišića ili povišenim intravezikalnim pritiskom (sa opstrukcijom od kamena). Jedno istraživanje pokazalo je da je uzimanje kapsaicina poboljšalo stanje pacijenata sa prekomerno aktivnom bešikom (kod učestalog mokrenja). Ovaj se poremećaj javlja kod širokog spektra patologija mozga ili kičmene moždine (multipla skleroza, Alzhaimerova bolest, alkoholna neuropatija, osteohondroza, itd.), Kao i kod abnormalnosti u strukturi bešike. Čili paprika preporučuje se kod neurogenih poremećaja bešike, kao i kod urođenih anomalija i malformacija.
 • Seme bundeve - sadrži vredne omega-3 masne kiseline, koje imaju protivupalne osobine, a takođe poboljšavaju opšte stanje poremećaja mokrenja uzrokovanih benignom hiperplazijom prostate. Semenke bundeve, prema naučnicima iz Japana, smanjuju ozbiljnost urinarne inkontinencije i normalizuju tonus mišića bešike. Efektnost je osigurana zbog prisustva sitosterola koji su sadržani u ulju semena bundeve. Bundevu treba dodavati u ishranu kod nedovoljne pokretljivosti mokraćnog mehura, prouzrokovanu oštećenjem zida ovog organa.
 • Kafa - poznato je da kafa ima diuretički efekat. Prema naučnim podacima, doza od 6 mg / kg kofeina značajno povećava izlučivanje tečnosti iz tela, što pomaže aktiviranju pokretljivosti svih delova mokraćnog sistema, a kao rezultat toga dolazi do uklanjanja sitnih kamenaca i soli, što može prouzrokovati razvoj kliničkih simptoma urolitijaze. Treba istaknuti radove britanskih naučnika koji su dokazali da kofein ne narušava ravnotežu u telu razvojem diuretskog efekta u okviru normalnog načina života i adekvatnog unosa tečnosti u skladu s fiziološkim normama. Kafa je odličan diuretik za prevenciju urolitijaze i stagnacije mokraće. A kao što znate, urin koji se zadržava u bešici povećava rizik od zaraznih i upalnih patologija.
 • Brusnice - imaju antimikrobno dejstvo širokog spektra (brusnice su efikasne protiv većine gram-pozitivnih i pojedinačnih gram-negativnih bakterija). Flavonoidi koji se nalaze u brusnicama sprečavaju razvoj cistitisa i uretritisa. Sok od brusnice preporučuje se pacijentima nefrološkog profila ne samo za detoksikaciju (uklanjanje toksina), već i za zaštitu organa mokraćnog sistema od oštećenja. Naučnici iz Južne Afrike otkrili su da sok od brusnice smanjuje izlučivanje oksalata i njihovu koncentraciju u urinu, što smanjuje rizik od razvoja urolitijaze. Naučnici su 2010. otkrili fitonutrijente u brusnicama koji blokiraju prianjanje bakterijskih i gljivičnih sredstava na sluzokožu bešike i tubula. Ova okolnost bitno smanjuje rizik od razvoja cistitisa. Brusnice se mogu koristiti za sprečavanje bakterioze i urolitijaze.
 • Fermentisani crveni pirinač - eksperimentalno istraživanje provedeno na Univerzitetu Gifu na muškim miševima. Utvrđeno je da fermentisani crveni pirinač ima hemopreventivni učinak protiv hemijski izazvane karcinogeneze, smanjuje proliferaciju nezrelih epitelnih ćelija sluzokože mokraćnog mehura. Jednostavno rečeno, jedenje pirinča pomaže u prevenciji raka. Japanski naučnici takođe su pokazali da se rizik od razvoja karcinoma povezanog s hroničnom upalom (poput cistitisa ili prostatitisa) smanjuje za 20-35% redovnom upotrebom crvenog pirinča. Fermentisani crveni pirinač pomaže u prevenciji raka mokraćne bešike.
 • Borovnice - pospešuju uklanjanje sitnih kamenaca (uglavnom oksalata) iz bešike, što smanjuje rizik od razvoja klinički izražene urolitijaze. Dokazano je da borovnica, zbog visokog sadržaja antocijanina, koji imaju antioksidativna svojstva, sprečava nastanak atrofičnih promena na sluzokoži mokraćnog sistema. Uz to, borovnice su jedna od 9 najzdravijih namirnica za bubrege. Preporučuje se češća upotreba borovnica kako bi se smanjio rizik od mokraćnih kamenaca.
 • Čaj od listova koke - Koka deluje smirujuće na infekcije u sebi sadrži puno antioksidanasa koji štite zid mehura od bilo kakvih oštećenja (atrofija tokom stagnacije mokraće, infekcija nekim zaraznim uzročnicima itd.). Uz to, Koka čaj smanjuje rizik od malignih promena. Zaštitni efekat lišća koke na sluzokožu mokraćnog mehura dokazan je američkim eksperimentima na zečevima koji su pokazivali probleme kod začepljenja mehura. Koki čaj štiti sluzokožu bešike, sprečava razvoj degenerativnih i upalnih patologija.
 • Reishi gljiva - koja je raširena u tropskim, suptropskim i umerenim geografskim širinama, pomaže u poboljšanju opšteg stanja hipertenzije, virusnog hepatitisa i onkoloških bolesti. Japanska istraživanja pokazuju da gljiva Reishi normalizuje kontraktilnu aktivnost bešike kod benigne hiperplazije prostate, prostatitisa i cistitisa. Ekstrakt gljive Reishi preporučuje se muškarcima za sprečavanje funkcionalnih poremećaja bešike.

DETOX ČAJ U KOMBINACIJI SA CIMETOM I MEDOM DA SE REŠITE PROBLEMA SA ZATVOROM I NEUREDNIM PRAŽNJENJEM

Naučnici   preporučuju uzimanje sledećih napitaka koji imaju slično delovanje i ne štete mokraćnom sistemu:

 • čista voda;
 • sojino mleko;
 • sokovi od jabuka ili krušaka.

6 namirnica koje iritiraju mokraćni mehur

Da bi bešika bila zdrava, trebate što više ograničiti unos nadražujuće i nezdrave hrane:

 • Životinjske masti i nusproizvodi. Studije su pokazale da ova hrana povećava izlučivanje oksalata mokraćom, što može povećati rizik od bubrežnih kamenaca.
 • Šećer, slatkiši. Sve supstance sa visokim sadržajem šećera i veštačkim zaslađivačima mogu smanjitii otpornost na  štetne uzroke, uključujući infektivne agense.
 • Stevia se preporučuje kao alternativa.
 • Sokovi od citrusa. Iritiraju glatke mišiće i povećavaju tonus zida bešike.
 • Gazirana i energetska pića, alkohol. Oni dovode do uništavanja ćelija mokraćnog mehura i smanjuju celokupni imunitet organizma.
 • So. Izaziva porast krvnog pritiska i zadržavanje tečnosti u telu. Kao rezultat, poremeti se ravnomeran protok urina, što može dovesti do funkcionalnih smetnji u radu mokraćnih organa.
 • Ljuti sosovi, začini. Nadražuju sluzokožu (osim čili papričice).
 • Takođe je potrebno voditi zdrav način života, menjati loše navike za dobre. Na primer, postoje dokazi da sistematsko pušenje i uzimanje droga ometaju koordinaciju mišićnih kontrakcija u bešici. Kod takvih osoba nokturija je češća.

8 SIGNALA DA STE POGOĐENI NEGATIVNOM ENERGIJOM

   Važno: Sve informacije na web stranici www.naturalnicentar.rs su informativnog karaktera i ne zamenjuju savetovanje, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.

   Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!