Dijeta sa malo ugljenih hidrata piletina s povrćem


Dijeta sa niskim nivoom ugljenih hidrata jedna je od najpopularnijih dijeta, kao i jedna od najefikasnijih za gubitak kilograma. O njoj se priča decenijama. 

Istina, postoji nekoliko vrsta ove jednostavne i jeftine dijete. I u principu se ne razlikuje. Sva razlika u njima je ograničenje unosa ugljenih hidrata od 20 do 150 grama dnevno.

Glavni cilj ove jednostavne ishrane je da omogućite da vaše telo koristi više masti kao energenta, umesto ugljenih hidrata.


Kako deluje:  Ova dijeta predviđa konzumiranje neograničene količine proteina i masti, a takođe ograničava unos ugljenih hidrata.

Kada smanjite unos ugljenih hidrata, masne kiseline u jetri pretvaraju se u ketozu. I telo ih potom koristi  kao glavni izvor energije.

Komentari i naučna  istraživanja


Brojna istraživanja pokazuju da je niskohidratna dijeta praktična za svakoga. Činjenica je da čak i sada možete jednostavno izbaciti ugljene hidrate iz ishrane i to je sve. 


Ujedno je i super efikasna dijeta za mršavljenje. A posebno dobro deluje kod ljudi koji su do sada mnogo unosili ugljenih hidrata. Oni veoma brzo vide kako višak kilograma odlazi. Ova brojka može biti 5 ili čak 7 kg za 14 dana.


A sve zato što ova dijeta smanjuje apetit, kao što u istraživanjima ističe  američki Nacionalni institut za zdravlje. 

PROČITAJTE NAŠ ČLANAK - Đumbir-beli-luk-i-med-pomazu-kod-8-bolesti

Osim toga, jedno drugo istraživanje  kaže da ova jednostavna dijeta lako uklanja masnoće sa stomaka, a upravo je ta najopasnija masnoća, ova masnoća na stomaku sprečava vaše organe da rade normalno.

Tako je 69 muškaraca i žena sa stomačnom masnoćom u roku od 16 nedelja uspelo skinuti 6,2 kg čiste masnoće. 


Ostale koristi:  Dakle, zbog činjenice da dijeta sa niskim sadržajem  ugljenih hidrata smanjuje apetit, pomaže vam da osetite manje gladi. A to dovodi do automatskog smanjenja unosa kalorija, a i boljih rezultata.

Osim toga, dijeta sa niskom nivoom  ugljenih hidrata smanjuje nivo:

  • triglicerida u krvi;
  • holesterola;
  • šećera u krvi;
  • insulina; 
  • manji problem  krvnog pritiska.

Nedostatak ovakvog načina ishrane:

Nije pogodan za sve. Neki se na njoj osećaju sjajno, drugi se osećaju nelagodno. 

Na primer, Institut medicinskih nauka u Oslu, pokazao je u studiji da je tokom takve ishrane nivo "lošeg" holesterola u eksperimentalnim subjektima porastao za 44%. Istina, predložena dijeta bila je vrlo s niskim udelom ugljenih hidrata (manje od 20 grama dnevno).

Određene dijete mogu da pogoršaju zdravstveno stanje kod korisnika.

Međutim, dijeta sa niskim nivoom ugljenih hidrata sigurna je za većinu ljudi.

REŠITE SE PROBLEMA SA HEMOROIDIMA I ANALNIM FISURAMA