Kada razumemo kako nastaje neuroza onda ćemo je lakše i prevenirati


Mehanizam stvaranja neuroze

Neuroza nam stvara probleme u odnosima sa drugim ljudima, ometa postizanje ličnih ciljeva, sprečava ostvarivanje harmoničnih odnosa i duševnog mira, povlači za sobom psihosomatske (vegetativne) poremećaje u telu.

Prvi korak ka oslobađanju od neuroze je razumevanje njenog mehanizma. Ovo je ukratko i poenta priče. 

Neuroza
Ovo je "glumeći" izveštačen oblik ponašanja, nastao kao rezultat suzbijanja sopstvene prirode i određenih privlačnosti i htenja, a pri tom živeći, radeći, boraveći u okruženju koje nije pogodno za ispoljavanje istih  želja i ličnih htenja. A splet životnih okolnosti, vaspitanja, materijalnih dobara i dr. osobu primorava da živi tuđi život.

Neuroza se manifestuje neprimereno izraženim stresom, koji je nastao kao reakcija organizma na neki od nadražaja koji na nesvesnom nivou iritiraju osobu.

Neuroza se smatra jednim od uzroka mentalnih poremećaja i takozvanih psihosomatskih bolesti.

Kompleks inferiornosti

Ovaj je izraz u psihologiju uveo austrijski psihoterapeut Alfred Adler, koji ga je povezao sa neurozom.

Kompleks inferiornosti znači subjektivno (lično) verovanje osobe u sopstvenu ranjivost, inferiornost, bespomoćnost, kao i iracionalno verovanje u superiornost drugih u odnosu na sebe. Pojednostavljeno rečeno, nedostatak samopouzdanja.

Izvor neuroze

Osoba sebi "zarađuje" kompleks inferiornosti, po pravilu, u detinjstvu - kao rezultat destruktivnog potiskivanja svoje ličnosti od strane jednog od roditelja ili drugih važnih,odraslih, osoba (učitelja, rođaka itd.), Kao i kao rezultat loših iskustva samopotvrđivanja u socijalnom dečjem ili adolescentnom okruženju.

Kao rezultat toga, kod njega se formira čvrsto uverenje da "nisam poput svih ostalih", nesposobno "ružno pače".

Neurotični konflikt

Tako nastaje neurotični konflikt u ljudskoj psihi. Nesvesni deo  psihe, koji je usmeren na samopotvrđivanje i sticanje lične važnosti opstvenog kvaliteta je u potpunoj suprotnosti sa racionalnim stavovima o sopstvenoj nesigurnosti koji je stečen životnim iskustvom u periodu odrastanja.

Osoba iznutra je uslovno rečeno "rastrgana" nesvesnim i racionalnim suprotnostima.

Sa jedne strane, potisnuta suština ličnosti koja teži slobodi i samoostvarenju, a sa druge strane, sećanje na neurozu i iskustvo prethodnih neuspeha, loših i negativnih iskustava.

Kompenzacija

Da bi se  samopomoglo u borbi kada se oseća nesigurnost i kada manjka samopouzdanje, dolazi do aktiviranja zaštitnog mehanizma kompenzacije. Samo po sebi, njegovo prisustvo može ukazivati ​​na neurozu.


Kompenzacija je opsesivna sublimacija.

Pomoću nje osoba koja pati od neuroze pokušava prevladati traumatična iskustva samopotvrđivanjem na nekim drugim životnim poljima. Gde postaju dobri sportisti, poslovni ljudi. 

Osobe koje su slepe imaju izražen sluh. Dakle kompenzacijom se pokušava nadoknaditi nesigurnost na nekom polju koja je stečena u ranom detinjstvu.

Kompleks superiornosti (prekompenzacija)


Što je jači osećaj bespomoćnosti (inferiornosti) kod osobe, to je veća njegova neurotično orijentisana želja za ličnom superiornošću nad drugim osobama u nekoj drugoj životnoj sferi. Ovakve neadekvatno jake želje psiholozi nazivaju "izraženom kompenzacijom".

Najupečatljiviji primer prekomerne kompenzacije je lik Adolfa Hitlera, koji je promovisao fašizam zasnovan na rasnoj i genetskoj superiornosti.

Do čega je ova lična neuroza dovela naš svet - svi već dobro znaju. Dakle, vidimo da neuroza nije šala kada joj je izložena osoba obdarena apsolutnom moći.

Kako izlečiti neurozu

Austrijski psihoterapeut Sigmund Freud je verovao da osoba pati od neuroze zbog činjenice da njen ego iz različitih razloga gubi sposobnost prirodnog ostvarivanja libida.

Prema tome, identifikacija i uklanjanje takvih uzroka, povratak na slobodno ispoljavanje libida pacijenta, prema Freudu, će ih dovesti do izlečenja.

Nemački psihoterapeut Fritz Perls je verovao da se neuroza stvara kao rezultat potiskivanja emocija.

Ako počnete otvoreno analizirati prethodno potisnute emocije, s vremenom će se neurotični sukob koji je posledica tog uticaja razrešiti.

 

 Važno: Sve informacije na web stranici NaturalniCentar su samo za INFORMACIJE ne zamenjuju savete, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.

Sviđa vam se? Podelite sa prijateljima!