Zdravlje i lepota — MASNA JETRA RSS



27 NAJZDRAVIJIH NAMIRNICA ZA VAŠU JETRU

Istraživanja su pokazala da naš svakodnevni način ishrane i te kako utiče na zdravlje naše jetre. Naučnici su otkrili šta naša jetra "voli" od hrane.  Lista od 27 najzdravijih namirnica za jetru  1. Bundeva - će pomoći u održavanju zdravlja jetre, jer je najveći prirodni izvor pektina, riboflavina, beta-karotena i niacina, koji ubrzavaju regeneraciju membrana hepatocita. Posebno je korisno uvesti bundevu u ishranu nakon lečenja akutnih i hroničnih bolesti jetre - to pomaže i ubrzava obnovu normalnog funkcionisanja ovog organa, pri tom će ga zaštititi od infekcija, upala. Bundeva takođe poboljšava rad čitavog gastrointestinalnog trakta. Povećanje kiselosti želudačnog soka omogućava vam kvalitetniju probavu hrane i izvlačenje iz nje više mikroelemenata.  2. Cvekla -  Osnovna karakteristika cvekle je da sadrži ogromnu količinu vlakana, koja se...

Nastavi sa čitanjem



6 NAMIRNICA KOJE NAJVIŠE ŠTETE VAŠOJ JETRI

Najviše šteni za jetru su: Kafa- iako sadrži antioksidase, štetno deluje na krvne sudove, kao i na njihovu prohodnost. Masno mleko - Jetra razgrađuje masnoću koju unosimo u organizam. Višak unete masnoće može izazvati masnu hepatozu. Alkohol- Čak i u veoma malim količinama dovodi do oksidacije hepatocita i njihovog naknadnog uništavanja. A alkohol takođe povećava rizik od razvoja ciroze. Slatko- Povećava rizik od hepatoze kao i pretilosti. Poslastice su posebno štetne ako u sebi sadrže maslac ili margarin. Ljuto i prženo- Deluje tako što povećava kiselost želudačnog soka nekoliko puta. Pečurke- U koliko su začinjene ili pržene - povećavaju odliv žuči. Štaviše, efekat je bukvalno deset puta jači nego nakon upotrebe Ivan-čaja. Zaključak: Sve u svemu, naš svakodnevni način ishrane je i te kako važan za zdravlje jetre. ANTISTRES...

Nastavi sa čitanjem