Tradicionalna medicina i jabukovo sirće


Šta je jabukovo sirće?

Jabukovo sirće je kao i bilo koje drugo sirće - kiselina. Međutim, spada u zdrave proizvode jer se pravi bez upotrebe štetnih hemijskih aditiva. Sok se cedi iz slatkog prezrelog voća, koji potom fermentiše, pretvarajući se u alkohol. To je alkohol koji stvara posebnu tečnost - cider, koja se pod uticajem kiseonika i sirćetnih bakterija pretvara u prirodnu sirćetnu kiselinu. Istovremeno se sve korisne osobine jabuke čuvaju i nadopunjuju vrednim organskim elementima.

OČISTITE ORGANIZAM I DAJTE MU PRILIKU DA ZDRAVO FUNKCIONIŠE

O korisnim osobinama jabukovog sirćeta

  • Jabučna kiselina u umerenim dozama vam pomaže da održavate normalnu probavu, podstiče oslobađanje želučanog soka sintezom probavnih enzima i stvaranjem glikogena.
  • Pored toga, voćno sirće uklanja toksine iz tela i pomaže u razgradnji ugljenih hidrata i masti.

Još jedno korisno svojstvo ovog proizvoda je prvi put opisao lekar i nutricionista D.S. Jarvis. Dokazao je da upotreba jabukovog sirćeta služi i za normalizaciju acidobazne ravnoteže. Zahvaljujući tome, čovek može brzo povratiti snagu nakon ozbiljne bolesti ili stresa.

  • Vitamini koji se nalaze u jabukama daju sirćetu analgetske i protivupalne osobine, kalcijum i fosfor jačaju kosti, kosu, zube i nokte, a kalijum  uravnotežuje nervni sistem.
  • Iz tog razloga ljudi koji svakodnevno koriste razređeno jabukovo sirće  postaju manje razdražljiviji i manje je verovatno da će patiti od imunih i zaraznih bolesti.
  • Vitamin E sprečava da slobodni radikali štetno deluju na organizam, sprečavajući prerano starenje i bolesti poput  raka.
  • Beta-karoten koji sadrži jabukovo sirće ima isti efekat na organizam.
  • Između ostalog, sirće, kao prirodni konzervans koji sprečava rast mikroorganizama, ima prilično jak antibakterijski učinak. Zato su tokom rata uz pomoć njega lečene rane i povrede na koži.
  • Takođe, proizvod je efikasan kod gubitka krvi, jer aktivno učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca.
  • Tradicionalna medicina preporučuje korišćenje jabukovog sirćeta kao leka protiv nesanice i neugodnih simptoma tokom menopauze. To je zbog visokog sadržaja magnezijuma, koji takođe čisti krvne sudove, snižava krvni pritisak i stimuliše creva i žučnu kesu.
  • Ovaj  proizvod je bogat pektinima koji snižavaju holesterol u krvi i samim tim, smanjuju rizik od srčanog udara.
 Kako-zastiti-kucu-od-zavisti

    Tokom fermentacije jabukovog soka dolazi do procesa u kojem se sok pretvara u sluzavu supstancu i tokom vrenja dolazi do stvaranja alkohola. U narodnoj medicini se veruje da je upravo ta sluzava tečnost još lekovitija od samog sirćeta.

    Pomaže nam u ublažavanju bolova u zglobovima, pomaže kod kožnih bolesti i kod glista, parazitarnih crva, koji žive u ljudskom telu.

    Doktor Jarvis, koji je već spomenut, dokazao je da jabukovo sirće blagotvorno deluje na zdravlje žena u trudnoći decu, podstiče brži i bezbolniji porođaj, a takođe leči neplodnost.

    KAKO SE REŠITI GLJIVIČNIH OBOLENJA NOKTA?

    Napravite jabukovo sirće

    Danas se jabukovo sirće može kupiti u gotovo svakoj trgovini. Ali kako ne biti prevaren, kako da kupimo prirodno, a ne sintetičko? Čak i ono koje je tehnološki ispravno obrađeno i napravljeno u nekoj velikoj fabrici, u sebi sadrži velike doze alkohola i dosta je jako. Tako da je bolje da ga sami napravite i da zadržite sve prednosti organskog proizvoda.


    Da biste koristili sirće koje će vam sigurno biti korisno, napravite ga  sami.

    Postoji nekoliko recepata za pravilnu pripremu domaćeg jabukovog sirćeta. Možete odabrati bilo koje koju želite.


    Za jabukovo sirće koriste se prezrele jabuke ili slatko meso najslađih sorti. Da biste bili sigurni da proizvod neće u sebi sadržati hemikalije, u koliko ste u prilici skupljajte jabuke koje nisu špricane ili ih kupujte na pijaci od poznatih prodavaca.

    Voće sitno iseckati, zgnječiti u blenderu ili samleti mikserom. Dobijena masa mora se staviti u lonac (bolje emajliran), sipati šećer (50 g na 1 kg jabuke) i sipati vruću, ali ne kipuću vodu 3-4 cm iznad jabuka. Nakon toga, posudu staviti na toplo mesto dve nedelje. Potrebno ga je dobro mešati najmanje dva puta dnevno.

    Nakon dve nedelje, tečnost se procedi i sipa u staklene tegle.

    Pažnja: tokom fermentacije sadržaj će se podići, pa je bolje tegle ne puniti do samog vrha. Nakon još 14 dana, vaše domaće i vrlo zdravo jabukovo sirće biće u gotovo.

    Gotov proizvod se veoma pažljivo sipa u flaše: tečnost ne treba mućkati. Talog na dnu posude za fermentaciju može se procediti i dodati u sirće. Flaše moraju biti dobro zatvorene (savetuje se parafinski čep) i čuvati na tamnom mestu bez većih temperaturnih razlika.

    Jarvisov recept za pravljenje sirćeta:

    Sve najkorisnije osobine jabukovog sirćeta nisu samo sačuvane, već se značajno povećavaju po receptu doktora Jarvisa. Ovaj način pripreme je malo složeniji i duži od prethodnog, ali izgleda da je proizvod bolji i bogatiji vitaminima.

    Za sirće po Jarvisu su potrebni najzreliji plodovi. Moraju se dobro oprati i osloboditi truleži ili crva. Nakon toga jabuke se ribaju na krupnu rendu ili samelju na mašinu za meso zajedno sa korom  i jezgrom. Dobijena masa se prebacuje u staklenu teglu, emajlirani lonac ili glineni lonac i sipa se voda(topla) jedan na jedan. Mešavini se dodaje med (100 g po litri), hlebni kvas (10 g po litri) i ustajali crni hleb (20 g po litri). Ove komponente ubrzavaju fermentaciju soka.

    Posuda za vrenje se stavlja na tamno, ali toplo mesto. U tom slučaju, ne treba jako zatvoriti poklopac: samo je prekrijte pamučnom krpom. Smeša od jabuka  se čuva 10 dana. Potrebno je nekoliko puta na dan mešati drvenom kašikom.

    Nakon određenog vremena, tečnost se procedi, sipa u bocu i izmeri. Za svaku litru gotove smese dodaje se još 100 g meda. Nakon što se dobro izmeša, posuda se zatvori gazom i drži na toplom dok tečnost ne postane ujednačena. Obično to traje od 40 do 50 dana. Gotovost sirćeta možete odrediti prema njegovom stepenu ukusa.

    KAKO SE REŠITI GLJIVIČNIH OBOLENJA NOKTA?

    Zrelo voće se samelje ili izmiksa i ostavi ceo dan na svetlu da ispusti sok. Sok se dobro iscedi(uveče) sipa u flaše(staklene). Flašu zatvorite gumenom rukavicom od lateksa.

    Flaše se stavljaju na tamno i toplo mesto. U roku od nekoliko nedelja fermentacije, rukavica na flaši će se naduvati. Kada se pretvori u "kuglu", tečnost se sipa u široku šerpu. Fermentacija će biti brža ako je površina posude veća. 

    Posuda sa sokom prekrivena gazom ostaje još 40-60 dana. Kad sirće  prestane da bubri i postane prozirno, fermentacija je gotova. Gotov proizvod se cedi i flašira.

    Mora se imati na umu da prirodno jabukovo sirće  tokom dugotrajnog čuvanja postaje samo korisnije. Narandžasti talog koji se formira nakon nekoliko meseci je normalan. Da biste proizvod koristili u ovom slučaju, dovoljno je da ga ponovo procedite. Najoptimalniji način za njegovo čuvanje je tamna flaša sa čvrsto zatvorenim otvorom. 

    Jabukovo sirće kao lek

    Nijedan proizvod ne može zamieniti lekove za hronične bolesti.

    Nakon krize neke bolesti ili stresa, jabukovo sirće može biti glavno sredstvo za obnovu tela nakon preživljenog stresa i sprečavanje novih zdravstvenih problema.

    Opšte jačanje imuniteta uz pomoć jabukovog sirćeta

    Ako se osoba periodično prehlađuje ili je prečesto izložena virusnim infekcijama, najverovatnije tu imuni sistem nije u redu. U ovom slučaju, vitamini, minerali i važne kiseline koje se nalaze u jabukovom sirćetu mogu ga dovesti u ravnotežu.

    Postoji nekoliko najefikasnijih recepata koji će vam pomoći da postanete jaki i zdravi:

    • U čaši tople vode sipa se kašika jabukovog sirćeta i dve kašike prirodnog meda. Ovo se mora uzimati na prazan stomak svakodnevno u toku jednog meseca. Najbolje vreme za uzimanje je u toku  sezone, kada vladaju  epidemije i virusi.

    Ovaj recept s jabukovim sirćetom savršen je čak i za osobe s gastritisom: prirodni proizvod ne šteti kiselosti želuca, već ga normalizuje. Važno je napomenuti da se morate strogo pridržavati proporcija(odnosa - voda - sirće - med).

    • Mali limun s koricom narendati je na sitnu rendu ili samleti u blenderu. U dobijeni pire dodaju se tri kašike meda i ista količina jabukovog sirćeta. Čitava masa se dobro izmeša i ostavi u frižider. Svakog jutra preporučuje se jesti kašiku smese jabuka i limuna. Uzimati tri nedelje.

    Liečenje akutnih respiratornih infekcija i prehlade

    • Ako bolest prođe bez visoke temperature, ali je praćena svim ostalim neugodnim simptomima, preporučuje se uzimati jabukovo sirće svakodnevno, razređeno vodom (2 kašike po čaši) i kašičicom  meda.
    • Dejsto jabukovog sirćeta na temperaturu  je takođe veoma efikasno. Ako nije previsoka, proizvod se priprema u istim omerima kao što je gore opisano. Pri temperaturi iznad 39 stepeni Celzijusa pomoći će pacijentu masiranjem  celog tela otopinom 1: 1.
    • Kod  gnojne angine jabukovo sirće takođe pomaže. Da biste to učinili, pomešajte jednu kašiku u čaši tople vode. Takav rastvor je adekvatan samo za ispiranje: zabranjeno je gutanje!
    • S gnojnom anginom rešenje je malo drugačije: da biste je smanjili, u  sirće, dodajte kašiku meda. Dok bol ne postane manja, ispirajte (grgoljite)što je češće moguće, najbolje svakih pola sata.

    Postoji još jedan recept za rešenje bolnog  grla. Na čašu vode stavlja se čajna kašika jabukovog sirćeta i pola kašike soli. Nakon grgutanja, ovaj se proizvod mora progutati: otopina će isprati zadnji deo grla i krajnike.

     REŠITE SE OPSTRUKCIJE I TEŠKOG DISANJA

    Sirće za nos

    Od zapušenja nosa možete se rešiti stavljanjem pamučnog tufera umočenog u rastvor u čašu vode staviti tri kašike sirćeta.

    Nakon toga, preporučuje se ispiranje i brisanje. Savetuje se i stavljanje pamučnih tufera namočenih u čistom sirćetu nekoliko minuta direktno u nosnice.

    Najefikasniji lek protiv prehlade je inhalacija. Pet kašika sirćeta dodaje se litri vruće kuvane vode. Tu smesu morate udisati 5 minuta, pokrivajući glavu peškirom. Postupak možete ponoviti do 5 puta dnevno. 

    • Uz pomoć jabukovog sirćeta može se lečiti akutni ili hronični bronhitis. Kod  pogoršanja bolesti uzima se posebna infuzija koja uključuje pola litre sirćeta i pola čaše borovih pupoljaka. Priprema se dva dana, nakon čega se procedi, prelije u bocu i stavi u frižider. Takav rastvor se dodaje po jedna  kašika u čaj.

    Kakve-su-posledice-koriscenja-hormonskih-tableta 

     

    Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!