10 proverenih saveta kako povećati imunitet


Uvek se pominje imunitet, jačajte imunitet, a šta je to u stvari imunitet? 

Imunitet je sposobnost organizma da se suprotstavi stranim agensima i njihovom lošem delovanju na sam organizam, (virusa, bakterija, itd.) Imuni sistem se bavi njihovim loociranjem u organizmu, njihovom hvatanju i eliminaciji. 

E, sada ide ono pitanje, kako i šta utiče na stanje našeg imunog sistema?

Elementarni faktori jesu: Stil života, način ishrane, ovisnost o nekim lošim navikama, na primer: pušenje, upotreba alkohola i droga, poštivanje pravila lične higijene itd.

Navešću vam 10 naučno dokazanih preporuka koje pomažu organizmu da se pokaže kao jak borac koji na oku drži, viruse, bakterije i gljivice,... Koji daje pouzdanu zaštitu vašem organizmu od zarazno-upalnih, alergijskih i autoimunih bolesti.

Navedeni saveti ne zahtevaju da idete imunologu, uzimanje tableta, a gotovo svi su na raspolaganju  i imate ih u kući.

Zaustavite razvoj prehlada i virusnih infekcija već nakon drugog dana✨Dvokomponentni kompleks sada već potvrđen u praksi✨

1. Spavajte više - Odraslom čoveku treba oko 7-9 sati sna dnevno, deci - oko 10-13 sati.

U koliko u kontinuitetu ne spavate dve nedelje i duže, dolazi do pada imuniteta za 30%.

I sami znate da se u toku sna najbrže čovek oporavi od neke bolesti.

Prilikom jednog naučnog istraživanja je dokazano da u koliko se ne spava dovoljan brojj sati, dolazi do obaranja imuniteta.

U ovakvom slučaju, ne pomažu ni suplementi. Morate doći u dužinu sna od 7 sati. 

Prehlade, virusi, bakterijske infekcije sve se povećava za 3 puta.

Dovoljan i zdrav san vam je garant za dobru funkciju svih vaših ćelija vezanih za imuni sistem.

ĐUMBIR, BELI LUK I MED ĆE VAM POMOĆI KOD 8 BOLESTI

 2. Redovno se bavite fizičkom aktivnošću - Naučnici iz Velike Britanije su dokazali da "starenje" imunog sistema direktno zavisi od stepena i opterećenja u vreme fizičke aktivnosti.

Aktivnim vežbama (150-300 minuta nedeljno) i pulsom (65-80%), procenat opadanja imunog sistema je minimalna.

Utvrđeno je i da broj T-ćelija direktno zavisi od fizičke kondicije svakog pojedinca.

Pomoću fizičkih vežbi možete rešiti toksične metabolite koji cirkulišu u vašoj krvi, što blagotvorno deluje na funkcionisanje imunog sistema, a osigurava prevenciju onkoloških, autoimunih i alergijskih poremećaja.

Isto tako treba napomenuti da fizička aktivnost poboljšava stanje srca i kardiovaskularnog sistema u celini, smanjuje učestalost hroničnih patologija i sprečava atrofiju svih organa i tkiva.

Mlađi od 17 godina trebaju se baviti sportom najmanje 60 minuta 3-5 puta nedeljno, predstavnici starije generacije - najmanje 2,5 sata 1-2 puta nedeljno.

Za starije osobe (starije od 65 godina) poželjne su aerobne vežbe niskog intenziteta (brza šetnja). Redovna fizička aktivnost smanjuje intenzitet starosnog opadanja imuniteta i pomaže u prevenciji zaraznih i upalnih abnormalnosti.

Kako-se-resiti-gljivicnog-obolenja-nokta?

CENA TRODELNOG SETA ZA MESEC DANA: 3100 din

3. Ne zloupotrebljavajte alkohol

Kada prelistamo naučnu literaturu, dođemo do saznanja da  prekomjeran unos etanola bitno povećava rizik od razvoja zaraznih i upalnih bolesti (posebno respiratornog sistema), narušava normalno funkcionisanje prirodnih prepreka (kože i sluzokože), uništava ćelije imunog sistema.

Procesi sinteze limfocita se takođe usporavaju zbog razvoja nedostatka proteinskih supstanci. Etanol smanjuje brzinu stvaranja imunoglobulina klase G i M.

Alkohol takođe sprečava adekvatnu diferencijaciju ćelija T- i B-veze. Alkoholna pića nisu uvek štetna za organizam. Po instituciji  Harvard Medical School, bezopasna doza alkohola (etanola) je 15 ml dnevno - za žene, 30 ml - za muškarce. Preporuka je da se smanji unos alkohola na minimalne količine, jer dokazano je da alkohol remeti normalno funkcionisanje imunog sistema.

4. Ostavite duvan

 Dokazano je da duvanski dim šteti svim organima i tkivima ljudskog tela, povećava učestalost kardiovaskularnih komplikacija, a također narušava imunitet.

Nikotin, koji ulazi u vaše telo prilikom pušenja, vezuje se za hemoglobin, što dovodi do smanjene snabdevenosti vaših ćelija kiseonikom.

Pored toga, duvanski dim sadrži ogromnu količinu kancerogena i otrovnog katrana, koji direktno smanjuju imuni odgovor vašeg organizma, izazivaju razvoj alergijskih procesa i autoimunih bolesti.

Pušenje je najlakši način da se "ubije" ne samo imuni sistem već i ceo organizam.

REŠITE SE HEMOROIDA I ANALNIH FISURA PRIRODNIM SREDSTVIMA

5. Prilagodite sebi ishranu

Postoji lepeza namirnica koje su odlične za imuni sistem.

A to je:

 • Nemasna proteinska hrana. Proteini su neophodni za izgradnju ćelija imunog sistema. Sa nedovoljnom snabdevenošću proteinima dolazi do nedostatka svih ostalih elemenata.
 • Optimalni izvori proteina su pileće i ćureće belo meso, plodovi mora, jaja, mahunarke.
 •  Potrebna količina proteina dnevno je oko 1,6 g / kg od vaše telesne težine.
Beta karoten.
 • Pomaže u ubrzavanju stvaranja limfocita, smanjuje rizik od raka.
 • Ima ga u: krompiru, šargarepi, dinjama, kajsijama, špinatu. Selen i cink.
 • Povećavaju proizvodnju prirodnih ćelija ubica i T- ćelija pa pozitivno deluju na koštanu srž.
 • Selena i cinka imate u velikim količinama u morskim plodovima (rakovi, tuna, jastog), kao i u mahunarkama, govedini.
 • Opisane proizvode američki Nacionalni institut za zdravlje preporučuje za kontinuiranu upotrebu. Važno je da kada se cink i selen kombinuju, tako se efekat pojačava.

ZAŠTO OBOLEVAJU ORGANI I ŠTA NAM TO PORUČUJE ORGANIZAM?

  Sveže voće i povrće.

  • Mnogi naučni eksperimenti su dokazali da na pojačanje imuniteta deluje redovan unos voća i povrća.
  • Poželjn o je da se redovno koriste: tikvice, cvekla, zelene jabuke, agrumi (naranče, grejp, limun), banane, breskve, šljive, grožđe i crna ribizla. Beli luk.
  • Povrće u sebi sadrži alicin koji uništava mnoge štetne mikroorganizme u crevima, kao i u krvotoku.
  • Beli luk takođe poboljšava imunitet (tako što aktivira sintezu belih krvnih zrnaca), sprečava razvoj onkoloških bolesti i usporava starenje. Efekti su naučno dokazani. Pravilna ishrana igra glavnu ulogu u održavanju imuniteta. Ishrana treba biti uravnotežena, raznovrsna, sa što manje industrijske hrane.

   Otopite kalcifikate u bubrezima 


   6. Uzimajte vitamine

   Vitamini regulišu sve metaboličke procese u organizmu, isto tako su uključeni u održavanje imuniteta.

   Posebno važni vitamini su:

   • Vitamin C. Povećava stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca na nivou koštane srži. Ovaj vitamin bi trebalo redovno dodavati u svakodnevnu ishranu, jer se ne može akumulirati.
   • Maksimalna količina vitamina C nalazi se u agrumima (limun, naranča), jagodama, šipku, špinatu i kupusu.
   • Dokazano je da vitamin C smanjuje ozbiljnost kliničkih simptoma u toku akutnih respiratornih virusnih infekcija.
   • Vitamin D. Posebno je delotvoran protiv psihoemocionalnih poremećaja i depresije, koji brzo poremete ritam spavanja i remete imuni sistem.
   • Hrana bogata vitaminom D: pastrmka, bakalar, jesetra, jaja.
   • Vitamin A. U sebi sadrži izražena antioksidativne osobine. Ubrzava zaceljivanje svih rana, a također osigurava prevenciju mikrobiološke kontaminacije. Naučni radovi pokazuju da vitamin A usporava uništavanje antitela tokom infektivnih i upalnih abnormalnosti.
   • Vitamin A se nalazi u šargarepi, brokoliju, crvenoj paprici, bundevi, dinji, krompiru i jabukama. Redovan unos vitamina neophodan je za održavanje imuniteta i prevenciju virusnih bolesti (posebno ARVI i gripa).

   OČISTITE JETRU ZA - SAMO - MESEC DANA PO CENI OD 2350,00 RSD


    7. Jedite hranu sa probioticima

    • Probiotici su hrana koja u sebi sadrži korisne mikroorganizme. Probiotici stvaraju uslove za adekvatno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta i povećavaju imunitet celog organizma.
    • Redovnom upotrebom probiotske hrane smanjuje se učestalost infekcija i one prolaze u blagom obliku.
    • Namirnice sa probiotskim kulturama su:
    • Jogurt, kefir i drugi fermentisani mlečni proizvodi. Međutim, ne sadrže svi fermentisani mlečni proizvodi žive bifidobakterije, važno je da to znate. 
    • Pored mlečnih proizvoda, probiotske kulture se nalaze u kiselom kupusu, kiselim krastavcima, raznim napitcima na bazi čajne gljive.

    8. Češće biti na suncu

    •  Dokazano je da sunčeva svetlost pomaže u poboljšanju raspoloženja, prevenciji stresa i depresije, što inhibira reakciju imunološkog odgovora.
    • Sunčeva svetlost proizvodi vitamin D. Jedno istraživanje pokazalo je da povećana sinteza vitamina D poboljšava otpornost tela na grip, posebno kod dece. Da bi se postigao efekt i pospešili stvaranje D vitamina, vreme koje treba da provedete na suncu je oko 15 minuta u letnjem periodu i 1-2 sata zimi. Sunčeva svetlost osigurava prevenciju imunodeficijencije poboljšavajući emocionalnu stabilnost i proizvodnju vitamina D.

    9. Pijte imunomodulatore

    Dokazano je da sledeće biljke imaju imunomodularne osobine:
    Biočaga.

     

    Savršeno rešenje za oporavak organizma od stresa i podizanje imuniteta.

    • Ne samo da aktivira centralni deo nervnog sistema već višestruko snabdeva organe sa preko 120 esencijalnih elemanata i samim tim dovodi do jačanja imuniteta.

    Laminarija 

    Zaustavite razvoj prehlada i virusnih infekcija već nakon drugog dana✨LAMINARIJA✨

    • Brojna ispitivanjasu pokazala da je laminarija toliko moćna u jačanju imunog sistema u toku virusnih i bakterioloških infekcija, ubrzava sposobnost makrofaga i prirodnih ćelija ubica da fagocitoziraju.

    Sibirski Ariš.

    BIODIHIDROKVERCETIN - SAMO DOK TRAJU ZALIHE!!! UŠTEDITE 650 DINARA NA VELIKOM PAKOVANJU OD 180 DOZA

    • Koren i deo nadzemnog stabla deluju tako što aktiviraju sazrevanje i dopunu stvaranja ćelija imunog sistema, smanjuje učestalost zaraznih patologija. 
    • Ariš je delotvoran  za otklanjanje simptoma respiratornih infekcija, podizanje imuniteta. 

    10. Pazite na dobru higijenu

    • Osnovna pravila higijene vam mogu pomoći i te kako u sprečavanju razvoja zaraznih i upalnih bolesti, čiji tok ne samo da šteti celom organizmu, već negativno utiče na imuni sistem.

     PROČITAJTE: 6 NAMIRNICA KOJE NAJVIŠE ŠTETE VAŠOJ JETRI

    Obavezno se pridržavajte sledećih preporuka:
    • Redovno pranje ruku nakon dolaska sa ulice, rukovanja, toaleta, pre i nakon kuvanja.
    • Nakon kontakta sa životinjama i čišćenja, kožu treba dodatno obraditi antiseptičkim rastvorima. Klinička ispitivanja dokazala su efikasnost ove metode.
    • Pranje zuba 2 ili više puta dnevno. Sa produženim prisustvom mikroorganizama u usnoj duplji povećava se stvaranje karijesa.
    • Žarišta hronične infekcije uvek loše deluju na druge telesne funkcije.
    • Sadržaj soli teških metala i drugih toksičnih jedinjenja u vazduhu uzrokuju hroničnu upalu gornjeg respiratornog sistema i može dovesti do razvoja autoimunih i alergijskih patologija (bronhijalna astma).
    • Nedovoljna ili preterana izloženost suncu. Kratko izlaganje sunčevoj svetlosti dovodi do lošijeg raspoloženja i smanjenja proizvodnje vitamina D, koji osoba kroz hranu unosi u tragovima.
    • Ali sa viškom ultraljubičastog zračenja dolazi do uništavanja ćelija imunog sistema i pojava kožnih onkoloških patologija. Treba poštovati normu (15-30 minuta dnevno - leti i 1-2 sata - zimi).

    PROČITAJTE JOŠ: LEKOVITI RECEPTI ZA UPOTREBU SVINJSKE MASTI KOD PREHLADE, UPALE PLUĆA, TEMPERATURE,...

     Stres

     •  Stalna psiho-emocionalna napregnutost, depresija i drugi poremećaji centralnog nervnog sistema doprinose povećanoj proizvodnji kortizola - hormona koji je "ubica" ćelija imunološkog sistema.

     Malo sna.

     • Kada spavate i kada je san kraći od 7 sati, učestalost razvoja zaraznih patologija povećava se nekoliko puta.

     Prisustvo loših navika.

     • Pušenje, alkohol, droga. Ovi faktori utiču na gotovo sve mehanizme imunog sistema, što dovodi do njihovog suzbijanja, a imaju i direktno citotoksično dejstvo.

     Preterana fizička aktivnost.

     • Kao posledica preteranog fizičkog napora je isto kao i kada imate psihoemotivnu nestabilnost.

     Važno: Sve informacije na web stranici NaturalniCentar su samo za INFORMACIJE ne zamenjuju savete, dijagnozu ili profesionalnu medicinsku pomoć. Ako imate zdravstvenih problema, odmah se obratite svom lekaru.


     Sviđa vam se? Podelite sa prijateljima!

     Zapratite naš fb       

     Zapratite naš youtube 

     •