7 PRAVILA ZA ZAŠTITU OD VIRUSA I INFEKCIJE


Najbolje što sada možete učiniti da se zaštitite od virusa jeste pridržavanje jednostavnih, ali vrlo efikasnih pravila.

  • Naspavajte se - Oni koji spavaju manje od sedam sati dnevno dobivaju gripu, SARS i prehladu gotovo tri puta češće.
  • Trenutno ne započinjite dijetu - Pričekajte do aprila - sada su nam još uvek potrebne zalihe koje je naš organizam izdvojio za viruse i prehlade. Upravo sada, tokom ovog perioda, kada vladaju virusne infekcije, našem imunitetu je posebno treba podrška, ne smijete se lišiti hranjivih sastojaka koji u sebi sadrže potrebne proteine, masti, ugljenehidrate i vitamine. Na kraju krajeva, svi su na ovaj ili onaj način potrebni za adekvatno funkcionisanje imunog sistema. Dijeta sa malo proteina posebno je opasna, jer su imunoglobulini koji pružaju otpornost tela na bolesti proteini, za njihovu sintezu je potreban čitav niz esencijalnih aminokiselina sadržanih u mesu, mliječnim proizvodima i jajima. Svako ko posti neka koristi dosta biljnih proteina iz pečuraka i mahunarki.

 

ZAŠTITIMO SE NA VREME - minerali-vitamini-aminokiseline-za-podizanje-imuniteta-na-gotovs-990-00-rsd-za-mesec-dana-primene
  • Ne budite neraspoloženi - Činiće vam se čudnim, ali dobro raspoloženje pomaže i u borbi protiv virusa. Stvar je u tome što su hormoni sreće endorfina koji se kod ljudi dobrog raspoloženja i pozitivnih misli proizvode u dovoljnim količinama i podstiču unutrašnju odbranu. Istovremeno, verovatnoća da ćete se prehladiti veća je ako ste nervozni iz bilo kog razloga. Negativnost i stres smanjuju imuni sistem.

 

  • Ne preterujte u fizičkom naprezanju - Teški fizički napori tokom hladne sezone smanjuju imunitet. Smanjite broj pristupa simulatorima, bolje je raditi jogu, pilates, istezanje, sportski ples. Ali češće se pozabavite seksom - prekrasan kardio trening i mnogo prijatnih emocija - sve to blagotvorno deluje na imuni sistem.

 

  • Tuširanje toplo - hladno - Hladan - vruć tuš, kontrastno tuširanje stopala je stres za kožu, usled kojeg organizam stvara antitela za odbranu organizma od virusa i bakterija. Osim toga, takvim očvršnjavanjem organizma jačaju zidovi ćelija. No, ne treba zloupotrebljavati preniske temperature. Ovakav vid podizanja imuniteta se ne može stalno koristiti, ako ga stalno budete koristili imuni sistem će se navići na to i prestaće željene reakcije. Dakle samo kada je oko vas infekcija. 

Maske nam veliko neće pomoći iz razloga što jako brzo ovlaže i moraju se često menjati, ne stvaraju zaštitu na očima. I na kraju one nam samo mogu pomoći ako smo u direktnom kontaktu sa zaraženom osobom. 

Ne treba paničiti samo raditi preventivno na imunitetu.


  • Stavite dezinfekcijske maramice ili gel u torbu, češće perite ruke. Većina slučajeva gripe i infekcije SARS-om događa se kada se rukujemo, otvaramo vrata ormara, hvatamo rukohvate u vozilima i uzimamo novac s bankomata. Osoba koja ima jako curenje iz nosa, seje viruse tako što dodiruje nos ili maramicu, a potom ih ostavlja na predmetima koje drugi dodiruju. Virus može čekati svoju sledeću žrtvu na vratima ili na bankomatu 180 minuta! Oni koji peru ruke pet puta na dan pa i češće, manje se razboljevaju i otporniji su na viruse.

 

  • Nabavite neke bombone koje se sporo otapaju u ustima - slatkiši se otapaju uz pljuvačku koja je dodatna zaštita od upalnih infekcija. Nemojte ovo zloupotrebiti. I na kraju pijte dobre čajeve i koristite unos minerala, vitamina i aminokiselina.

 PROČITAJTE JOŠ -Zasto-je-dobro-piti-kurkumu-svako-jutro

    U koliko vam se dopalo podelite sa prijateljima!