AB - KRVNA GRUPA - ISHRANA PO KRVNIM GRUPAMA JE I TE KAKO KORISNA KAKO U PREVENCIJI TAKO I U TOKU TERAPIJE OVDE IMATE OSNOVNU TABELU ZA - AB -KRVNU GRUPU


Osnovno kada je ishrana u pitanju za krvnu grupu AB

AB krvna grupa se smatra retkom, u proseku 5 % populacije je ima, a najmlađa je. Nastala je spajanjem krvne grupe A i B. Pripadnici ove grupe imaju osetljive organe za valjenje, ali tolerantan imunološki sistem.

Osobe krvne grupe AB imaju potrebu za mesnim proteinima, posebno onim koje je potrebnije B grupi, kao sto su: jagnjetina, ovčetina, zečetina i ćuretina.

Lektini koji iritiraju krv i digestivni trakt osoba grupe B imaju isti efekat i na osobe grupe AB, iz tog razloga se potrudite da eliminišete piletinu. Izbegavajte sve dimljeno i konzervirano meso. Vama veoma gode mlečni proizvodi, posebno fermentisani i kiseli proizvodi, poput jogurta, kefira i bezmasne kisele pavlake, zbog lakšeg varenja. Osobe krvne grupe AB  treba da koriste maslinovo ulje, više nego životinjske i hidrogenovane biljne masti ili neka druga biljna ulja. Ograničite unos pšeničnih klica na jednom nedeljno. Osobama krvne grupe AB više koriste hrana bogata pirinčem nego testeninom. Izbegavajte kukuruz i heljdu, favorizujte ovas i raž. Trebali bi svaki dan da započnete ispijanjem čaše tople vode sa sveže isceđenim sokom od limuna.

Tabela namirnica za AB krvnu grupu:

Kako-se-resiti-gljivicnog-obolenja-nokta?

CENA TRODELNOG SETA ZA MESEC DANA: 3100 din

 

NAMIRNICE

KORISNE

NEUTRALNE

MAKSIMALNO IZBEGAVATI

 

Meso i živina

Jagnjetina, zečetina,  ćuretina, oslić, skuša, losos, sardela, pastrmka, bakalar, tunjevina

Pečurke, šaran, lignje, morski puž, haringa

 

Svinjetina, suhomesnato, junetina, teletina, piletina, divljač, dimljeni losos, rakovi, inćuni, školjke, jegulja, jastog, hobotnica, ostrige, škampi

Mlečni proizvodi

Mlad sir, feta, kefir, koziji sir i mleko, pavlaka, jogurt   

 

Krem sir, obrano mleko, sojin sir i mleko, surutka,

Puter, parmezan, sladoled

Jaja

-

3 do 4 puta nedeljno 1 jaje

-

Ulja

Maslinovo

Laneno

Suncokretovo, susamovo, kukuruzno

Koštunjavi plodovi i semenke

Orah, kikiriki, kesten

Badem i pistaći

 

Lešnik, golica

Mahunarke i leguminoza

Sočivo

Beli pasulj, boranija, grašak

 

Crni pasulj, bob

Cerealije

Ovas, proso, pirinač

Ječam, soja i krompirov skrob

Kukuruz i heljda

 

Hleb i peciva

Raženi

Hleb bez glutena

Kukuruzna peciva

Testenine i žitarice

Raž

Belo brašno

Kukuruz

 

Povrće

Cvekla, brokoli, kelj, karfiol, celer, beli luk, krastavac, peršun, paškanat

Ren, kupus, šargarepa, keleraba, praziluk, zelena salata, pečurke, krompir, bundeva, spanać, prokelj, tikve, paradajz

Rotkve

 

Voće

Tresnje, smokve, grožđe, kivi, limun, ananas, šljive

Jabuke, kajsije, kupine, nektarine, breskve, kruške, suve šljive, maline, suvo grožđe, lubenica, jagode, mandarine

Banane, kokos, pomorandže, mango, nar, urme

 

 

Napitci

Zeleni čaj, voda, kafa

Pivo i crno vino

Žestoka pića, soda, crni čaj

 

 

Začini

Beli luk, peršun, morske alge

Bosiljak, feferona, lovor, cimet, so, med, šećer, vanilla, čokolada

 

Crvena parika, anis, sirće, biber

 

Dodatci jelima

-

Senf, majonez, džem

Kečap, marinada

 

Voćni sokovi i napitci

 

Trešnje, grožđe, brusnica

Ananas, jabuka, kajsija, grejp

 

Pomorandža

 

Čajevi

Zeleni čaj, glog, kamilica

Zova, žalfija,hajdučka trava, valerijana

 

Lipa