11 saveta za prevazilaženje anksioznosti


U ovom delu pišemo o 11 načina kako rešiti anksiozna stanja.

1. Zapamtite da vam je teskoba u glavi. Znam, teško je razmišljati o tom kada vas anksioznost preplavi. Međutim, uz malo napora, možemo shvatiti da je anksioznost u nama i da smo je mi u stanju kontrolisati. Razumevanje ovog mehanizma, kao činjenice da je prolazno stanje, će nam pomoći da mirnije reagujemo.

2 . Analizirajte šta vas uznemirava.

Razumevanje onoga šta je to što nam uzburka naše emocije i kako se ponašati u takvim situacijama će nam omogućiti da bolje razumemo sebe i da kod sebe uspemo razviti emocionalnu inteligenciju, kojom ćemo uspeti iskontrolisati stimulanse koji nam izazivaju uvakav vid emocija.

 ZAPRATITE TELEGRAM KANAL KLIKOM NA LINK ILI SLIKU


3. Ne budite previše samokritični.

Naravno, važno je razmišljati o tome šta radite, o svojim zaslugama, o obavezama, zadacima koje treba da rešavate. Međutim, veoma je važno da ne sudite prestrogo o sebi.

Budite pažljivi prema sebi. Pokušajte da razmišljate ovako:" mirno, sve ću uspeti" ili " sve je u redu, postig-la/ao sam već mnogo". Ovakav način razmišljanja će vam pomoći da povećate svoju efikasnost i samopoštovanje, a samim tim dolazi do podizanja samokontrole.

Nikako ne smete da razmišljate "Nikada ne mogu pobediti strahove"

4. Ugodite sebi.

Veoma je teško sagledati pozitivnu stranu onoga što vas brine. Nešto što ne možemo promeniti.

Ipak, mi smo u mogućnosti da odlučimo kako ćemo postupiti u većini situacija i uvek možemo pokušati da utičemo na to kako reagujemo na bilo koje okolnosti.


5 . Posmatrajte sebe u situacijama koje vas muče.

Tačno je, treba razmišljati, a zatim treba raditi. Međutim, kada provodimo previše vremena razmišljajući o mogućim rešenjima određenog problema ili se koncentrišemo na njegove negativne aspekte i stalno sebi stvaramo tenziju i nelagodnost.

 

6. Podelite svoje emocije sa osobama koje su vam bliske. Emocionalno obrazovanje je sastavni deo našeg učenja. Možda vas nikada nisu učili da delite svoja osećanja, a to onda zna da bude dosta teško. Nikada nije kasno da počnete da delite svoja osećanja, da počnete da izražavate ono što osećate.

7 . Odvojite vreme za svoje omiljene aktivnosti. Možda mislite da je to nemoguće zbog vaših devnih obaveza i tempa života. Međutim, da biste nešto uradili za sebe moraćete sebi svakodnevno posvetiti određeno vreme.  Previše zaposleni i previše brižni o drugim osobama, a pri tom potpuno zanemarujući svoje potrebe je toliko destruktivno i poražavajuće za sopstveno mentalno zdravlje.

8 . Držite se zdravih navika življenja.

Često se čuje da je veoma bitno da čovek spava dovoljno, da se ne prejeda, da ne provodi previše vremena za kompjuterom, itd. Da biste se osećali dobro, veoma je bitno da vodite računa o svom fizičkom i  mentalnom zdravlju.
Ne možete ni da zamislite koliko dobro raspoloženje zavisi od zdravog načina života.


9 . Vodite računa kako dišete
Abdominalno disanje može u velikoj meri da smanji osećaj anksioznosti. Kada primetite simptome anksioznosti, počnite da dišete duboko iz stomaka. Odmah ćete se osećati bolje. Veoma su korisne vežbe disanja u svakodnevnoj praksi.

10. Vežbajte koncentarciju - meditirajte
Ova tehnika meditacije je u poslednje vreme veoma popularna. Pomaže nam da se fokusiramo na ovde i sada, poboljšavajući našu koncentrisanost omogućava nam psihičku ravnotežu i opuštanje.

 ZAPRATITE TELEGRAM KANAL KLIKOM NA LINK ILI SLIKU


11. Zanemarite predrasude svih onih koji ne znaju šta je anksioznost.
Mnogi ljudi ne znaju šta je anksioznost. Oni umeju da kažu:" Samo brineš o sebi, ti si slabić, želiš tuđu pažnju." Takav stav je povezan sa nepoznavanjem teme anksioznosti i ne pridavajte im značaj.