Kako različite boje povrća deluju na naš organizam


Šta nam boje povrća govore o sebi?


Zeleno povrće, ima ga dve grupe, prvo je:

  • Lisnato povrće kao što su spanać, blitva, repa, zelena salata, i kelj. Zajedničko im je da u sebi sadrže vrlo bitne minerale za nas, između ostalih tu su magnezijum, mangan, kalijum.
  • Spanać sadrži folant i betain koji regulišu homocistein ( ako je povišen nivo usko je vezan za srčana obolenja).
  • Ostale vrste su beli kupus, karfiol i brokoli, oni obiluju sumporom i raznim sumpornim jedinjenjima. Sumpor nam je inače potreban  zbog proizvodnje vrlo bitnog antioksidansa glutationa i raznih aminokiselina koje su nam potrebne našim mišićima.

Veoma važno je znati da ova vrsta povrća ne odgovara osobama koje boluju od upalnih procesa u crevima!

6 NAMIRNICA KOJE NAJVIŠE ŠTETE VAŠOJ JETRI

Kupus ima još jedan nedostatak, čak i kod zdravih ljudi izaziva povećanje formacije gasova.

A ako se pitaate zašto je to tako morate znati da trećina ljudi u svojim crevima ima bakterije koje redukuju sulfate. E iz tog razloga nakon kupusa, piva ili sendviča sa belim hlebom, a svi ti proizvodi sadrže mnogo sumpora, se javljaju gasovi neprijatnog mirisa.

Žuta, narandžasta i crvena boja povrća nam govori o bogatstvu karotenoidima:

Retinol je aktivni vitamin A, on je prisutan u velikoj količini u šargarepi. Vitamin A je neophodan za dobar vid.

Karotenoida imamo još u žumanjku, dinjama, bananama, paradajzu, bundevama.

Crna, zelena i žuta boja nam govori o prisutstvu flavonida:

Flavonidi ljudima pomažu u borbi protiv alergija, upala, raznih infekcija. Osim u žutoj hrani ima ih u peršunu, crnom čaju, crvenom vinu, jabukama,kakau, kikirikiju.

Plava i ljubičasta boja nam govore da se tu nalaze cijanogeni flavonidi:

Što je boja povrća jača to je koncentracija ovih flavonida veća. Ovaj tip flavonida se nalazi u borovnicama, kupinama, crvenom kupusu, cvekli, plavom patlidžanu. 

Bela boja povrća nam govori o uništavanju mikroba i protiv prehlade!

Dopalo vam se?  Podelite sa prijateljima!