Šta nam boje povrća govore o sebi?
Zeleno povrće, ima ga dve grupe, prvo je:
- Lisnato povrće kao što su spanać, blitva, repa, zelena salata, i kelj. Zajedničko im je da u sebi sadrže vrlo bitne minerale za nas, između ostalih tu su magnezijum, mangan, kalijum.
- Spanać sadrži folant i betain koji regulišu homocistein ( ako je povišen nivo usko je vezan za srčana obolenja).
- Ostale vrste su beli kupus, karfiol i brokoli, oni obiluju sumporom i raznim sumpornim jedinjenjima. Sumpor nam je inače potreban zbog proizvodnje vrlo bitnog antioksidansa glutationa i raznih aminokiselina koje su nam potrebne našim mišićima.
Veoma važno je znati da ova vrsta povrća ne odgovara osobama koje boluju od upalnih procesa u crevima!
6 NAMIRNICA KOJE NAJVIŠE ŠTETE VAŠOJ JETRI
Kupus ima još jedan nedostatak, čak i kod zdravih ljudi izaziva povećanje formacije gasova.
A ako se pitaate zašto je to tako morate znati da trećina ljudi u svojim crevima ima bakterije koje redukuju sulfate. E iz tog razloga nakon kupusa, piva ili sendviča sa belim hlebom, a svi ti proizvodi sadrže mnogo sumpora, se javljaju gasovi neprijatnog mirisa.
Žuta, narandžasta i crvena boja povrća nam govori o bogatstvu karotenoidima:
Retinol je aktivni vitamin A, on je prisutan u velikoj količini u šargarepi. Vitamin A je neophodan za dobar vid.
Karotenoida imamo još u žumanjku, dinjama, bananama, paradajzu, bundevama.
Crna, zelena i žuta boja nam govori o prisutstvu flavonida:
Flavonidi ljudima pomažu u borbi protiv alergija, upala, raznih infekcija. Osim u žutoj hrani ima ih u peršunu, crnom čaju, crvenom vinu, jabukama,kakau, kikirikiju.
Plava i ljubičasta boja nam govore da se tu nalaze cijanogeni flavonidi:
Što je boja povrća jača to je koncentracija ovih flavonida veća. Ovaj tip flavonida se nalazi u borovnicama, kupinama, crvenom kupusu, cvekli, plavom patlidžanu.
Bela boja povrća nam govori o uništavanju mikroba i protiv prehlade!