PRAVILA DUGOG ŽIVOTA


Pravila dugog života

150 godina života je genetski zagarantovano, ali je naše životno doba mnogo kraće. Japanci žive prosečno 79 godina. Nigerijci i Somalijci jedva dožive 47. Mi smo negde u sredini. U međuvremenu stručnjaci su pažljivo proučavali dužinu života u raznim uslovima i došli do zaključka da postoji 10 pravila, koja ako poštujete možete produžiti svoj životni vek. 
1) Nemojte se prejedati
Ako ne radite težak fizički posao, dovoljno je da se unese 1500 - 2000 kalorija dnevno.Time se održava aktivnost ćelija i unosi sasvim dovoljno hrane zanjihov rad.
2) Izbor hrane treba da odgovara životnom dobu čoveka:
  • Kod 30 -  godišnjih žena, prve bore se pojavljuju kasnije, ako redovno jedu orahe i povremeno džigericu.
  • Beta - karoten, kojim obiluje šargarepa i ostalo narandžasto, žuto i crveno voće i povrće je izuzetno koristan kod osoba preko 40 godina.
  • Nakon 50 godina, kalcijum nam je potreban da bi održao kosti u dobrom stanju, a magnezijum je potreban za zdravo srce.
  • Muškarcima nakon 50 godina je potreban selen. Ovaj mineral oslobađa od stresa.
  • Nakon 50 godine jedući ribu, jači pol štiti svoje srce i krvne sudove. 

  • ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE NA SLIKU

    LUNARI

3) Umeren rad je koristan

U preduzećima velika opterećenja ne donose zdravlje u starosti. Međutim oni koji uopšte ne rade na primer, u bašti, oko kuće, ili jednostavno žive bez nekog hobija gde su fizički aktivni. U proseku izgledaju 5 godina starije od svojih godina. Inače neke profesije, kako kažu stručnjaci, pomažu u očuvanju mladosti. Među dugovečnim se ističu: dirigenti, filozofi, umetnici i sveštenici. 

 

4) Ljubav je eliksir mladosti

Muškarac koji dva puta nedeljno vodi ljubav izgleda deset godina mlađe. U telu zaljubljenih ljudi proizvodi se endorfin - hormon sreće. Pomaže jačanju imunološkog sistema. Što znači da ni u starosti ne treba odustajati od takvih aktivnosti.

ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE NA SLIKU

LUNARI

5) Nemojte se obeshrabriti no pod kojim uslovima

Optimisti žive mnogo duže od pesimista. U teškim vremenima pokušajte se setiti nečeg dobrog iz života, nekog sretnog trenutka kome ste se od srca nasmejali. To će vam pomoći da kolonosti sagledate i u drugom obliku i da pokušate da oprostite drugima i da ne gunđate...

 

6) Kretanje
Čak i nekoliko minuta sportskih aktivnosti dnevno, produžavaju vitalnost i život. U procesu treninga oslobađa se hormon rasta, a koji nam je potreban, čija se proizvodnja naglo smanjuje nakon 30 godine.

 

7. Spavajte u hladnoj sobi
Onaj ko spava u hladnoj sobi duže ostaje mlad. Na kraju krajeva, metabolizam tela  i ispoljavanje promena u starosti zavise od spoljne temperature. 

 

8) Pokušajte da dobijete što više pozitivnih emocija 
Ponekad nije greh dozvoliti sebi neka zadovoljstva: veliki komad visokokaloričnog kolača, sedeti do kasno u noć i ćaskati sa društvom, plesati dok ne padnete sa nogu, čitanje nekog krimi romana.
9) Smeh donosi snagu
Vesela osoba uvek lakše živi. Pokušajte da uživate u bilo kakvom uspehu, ako ne svom, neka to bude sa decom, unucima. Videćete kako osmeh privlači dobro raspoloženje.

 

10) Zaposlite mozak

Rešavajte ukrštenice, čitajte, učite strane jezike... Prisiljavajući mozak na aktivan rad, osoba ne da održava sjajne misli već aktivira aktivnost srca, pospešuje cirkulaciju i metabolizam.

ZA VIŠE INFORMACIJA KLIKNITE NA SLIKU

LUNARI